Izvor: Blic, 11.Avg.2016, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U porodilištu u Preševu za godinu dana 80 beba

U porodilištu u Preševu, otvorenom pre godinu dana, do sada se rodilo 80 beba čije su majke iz Preševa i Bujanovca, izjavio je danas direktor Doma zdravlja u Preševu Mitat Sahiti.

Sahiti je agenciji Beta izjavio da je početni problem nedostatka kadrova u potpunosti prevaziđen zahvaljujući tome što tu sada privremeno rade i lekari iz Vranja i Bujanovca, dok se čeka da se tri doktorke iz Preševa vrate sa specijalizacije.

"Vanbolničko porodilište radi u tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smene, bez problema. Prošle godine smo često primali i žene koje se kao izbeglice sa Bliskog istoka prijavljuju u Prihvatnom centru za izbeglice u Preševu. Sada je to malo redje, ali nijedna od njih nije ostala u Preševu da se porodi, sve su nastavljale put čim dobiju papire", rekao je Sahiti.

Sahiti je rekao i da se dešavalo da trudnice među izbeglicama sa Bliskog istoka odbijaju lečenje, samo da bi mogle da što pre nastave put prema zapadu Evrope.

U Prihvatnom centru za izbeglice s Bliskog istoka u Preševu, otvorenom početkom jula 2015.godine, za godinu dana je registrovano više od 600.000 izbeglica, medju kojima i žena u poodmakloj trudnoći.

Vanbolničko porodilište u okviru Doma zdravlja u Preševu otvoreno je krajem jula prošle godine. Za rekonstrukciju i opremanje prostorija u kojima su sada porodilje, utrošen je 1,5 miliona evra. Novac su obezbedili vlade Srbije i Švajcarske i lokalna samouprava.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.