Izvor: B92, 17.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ponedeljak o amnestiji

Beograd -- Predsednik Skupštine Srbije zakazao je za ponedeljak konsultacije sa predsednicima poslaničkih grupa u Skupštini.

Konsultacije su zakazane povodom predloga Vlade Srbije da se sazove posebna sednica o predlogu zakona o amnestiji, piše u saopštenju. Već nekoliko dana zatvorenici u nekim zatvorima protestuju zbog navodnog obećanja vlasti da će doneti zakon o njihovoj amnestiji nakon usvajanja novog ustava. Kako saznaje B92, osuđenici Kazneno-popravnog zavoda za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << maloletnike u Valjevu danas se priključuju protestu.

Osuđenik iz Zabele je za B92 rekao i da su se pojedini pritvorenici u opštinskim istražnim zatvorima po Vojvodini, ali i nekim drugim delovima Srbije, priključili štrajku glađu.

"Hranu ne odbijaju samo oni koji su bolesni i moraju da uzimaju lekove", kaže ovaj osuđenik. Zatvorski osuđenici od srede ujutro protestuju u zatvorima u Sremskoj Mitrovici, Nišu i Zabeli kod Požarevca.

"Opštinski zatvori su svi u štrajku, apelujemo da gospodin Predrag Marković zakaže sednicu Skupštine i da se izglasa Zakon o amnestiji što pre. Znači, to je Zrenjanin, Novi Sad, Sombor, Subotica i Leskovac", kaže jedan od zatvorenika.

Inače, kako je za B92 rekao jedan osuđenik iz Sremske Mitrovice, major Emir Šišić navodno se sinoć priključio štrajku glađu osuđenika u tom zatvoru.

Kako je potvrdio jedan osuđenik iz KPZ za maloletnike iz Valjeva, u tom zavodu je u sredu dogovoreno da se i oni priključe drugim zatvorenicima u Srbiji u tihom protestu.

Osuđenik je rekao i da će u Valjevu maloletni osuđenici od petka početi da odbijaju radne obaveze, a potom i hranu. Štićenici ovog zavoda se žale na neadekvatne uslove boravka u zavodu, tvrdeći da su uslovi u kojima borave nehumani.

Vlada je Skupštini uputila inicijativu za zakazivanje sednice Parlamenta s jednom tačkom dnevnog reda, zakon o amnestiji. Konsultacije šefova poslaničkih grupa s predsednikom Skupštine Predragom Markovićem o sednici na kojoj će biti raspravljano o Predlogu zakona o amnestiji zakazane su za ponedeljak, 20. novembar.

B92 nije uspeo da stupi u kontakt sa upravnicima zatvora i nadležnima u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija.

SRS: Amnestija za aboliciju

Srpska radikalna stranka će podržati usvajanje zakona o amnestiji, ukoliko budu abolirani optuženi za pomaganje haškom optuženiku Ratku Mladiću, izjavio je funkcioner te stranke Tomislav Nikolić.

On je rekao da radikali od ovog zahteva neće odustati, a da će danas o svemu tome biti održane konsultacije.

Prema njegovim rečima, ako postoji spremnost da se neki osuđenici oslobode četvrtine kazne, SRS će insistirati da se aboliraju "osobe koje su bile saučesnici, jataci, vozači, kuvari, električari Ratka Mladića".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.