U pogonu za mesec dana

Izvor: Glas javnosti, 04.Okt.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U pogonu za mesec dana

VRBAS - Novi CT aparat, vredan oko 40 miliona dinara, isporučen je vrbaskoj zdravstvenoj ustanovi. Trenutno se rekonstruiše deo rendgen kabineta gde će aparat biti instaliran. Novac za kupovinu CT aparata nemačkog proizvođača „Siemens“, obezbedio je Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine.

Opšta bolnica u Vrbasu uskoro će svojim pacijentima omogućiti dijagnostičke preglede pomoću CT aparata zbog kojih su do sada morali da putuju u veće centre ili do privatnih klinika. Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << rečima dr Željka Vidovića, direktora Opšte bolnice u Vrbasu, CT aparat bi trebalo da „proradi“ za mesec dana.

- Pošto se radi o modernom aparatu, u početku njegovog rada čitanje rezultata pregleda vršiće stručnjaci iz Novog Sada, sve dok se u naredna dva ili tri meseca za ovaj posao ne edukuju i naši zaposleni. Za CT aparat pravićemo listu čekanja, kao i u svakoj bolnici, s tim što će svi hitni slučajevi imati prednost - rekao je Vidović.

Vidović je naglasio da će puštanjem u rad aparata u Vrbasu i celom regionu biti znatno unapređena zdravstvena zaštita, jer su pacijenti sa povredama glave, grudnog koša ili sa moždanim krvarenjem, do sada morali da budu transportovani do Novog Sada.

ZNAČAJNA ULAGANJA

- Dobili smo operacione stolove, termo kaunter, aparat za razbijanje kamena, vakuum pumpe, aparate za anesteziju, tako da sada svaka sala ima svoj, razne ortopedske i hiruške instrumente, i mnogo toga drugog. Imali smo značajno ulaganje na odeljenju neonatologije, opremili smo video-endoskopski kabinet. Uspeli smo da podignemo tehnički nivo, a najvažnije je da sve ovo smanjuje rizike u lečenju naših pacijenata - rekao je dr Vidović.

- Transportom pacijenata do Novog Sada gubili smo dragoceno vreme za intervenciju. To je značilo 100 kilometara vožnje za pacijente sa bitno ugroženim zdravljem. Upotrebom CT aparata odmah ćemo znati da li da se pacijent šalje na dalje lečenje u Novi Sad ili ostaje kod nas na konzervativnom lečenju. Sada očekujemo veće preživljavanje i kvalitativan napredak u zbrinjavanju i lečenju - istakao je dr Vidović.

Inače, u poslednjih pet meseci u Opštu bolnicu stigla je razna vredna oprema i konačno je, prema rečima dr Vidovića, aktivirana i poslednja operaciona sala koja je do sada bila van funkcije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.