Izvor: B92, 29.Maj.2011, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U pocerskim selima samo neženje

Šabac -- Potcerska sela se polako gase jer momci ne mogu da se ožene. Samo u selu Krivaja, koje je na 30-ak kilometara od Šapca, ima pedasetak neženja, starijih od 40.

Među neženjama ima i onih koji su imali šanse u mladosti, ali ih nisu iskoristil pa sada pokušavaju to da nadoknade.

"To je sve zbog razmišljanja, danas ću, sutra, prekosutra... Uvek je trebalo nešto drugo da uradim i zbog toga sam propustio vreme. Imao sam devojaka ali nisam se oženio." kaže Ivan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Adamović.

Kaže da sada razmišlja o tome, ali ne zna kada će to biti, za mesec, dva...

Oženjeni u pocerskim selima mogu se na prste pobrojati, dok je momaka starijih od 40 godina u svakom selu bar tridesetak. Broj neženje povaćava se iz godine u godinu jer devojke ovaj kraj radije zaobilaze.

Da je rad prepreka ženidbi, potvrdjuje i Dobrivoj Lezerević. Šuma, voćnjaci i jagode nevesti se baš i nisu dopali.

"Devojke neće da rade, vole da živaju, neće da ustaju rano", kaže Dobrivoj Lezerević.

Samo tridesetak kilometara od grada, sela sa sredjenom infrastrukturom i netaknutom prirodom nisu dovoljni razlozi da mlade pristanu da žive u Pocerini. Ipak, u ovim selima sve čine da se loša statistika popravi.

"Ima mnogo onih koju su prešli pedesetu godinu i propustili vreme. Treba misliti o ovim mlađim generacijama da ne ponove tu grešku a mi smo tu da im obezbediomo uslove", kaže Dragutin Đukanović, predsednik MZ"Krivaja".

U Krivaji se ne sećaju kada je poslednju put rođena beba. Od početka godine nije bilo svadbe a slična situacija je i u drugim selima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.