U paketu jednima tesno, a drugima potaman

Izvor: Politika, 06.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U paketu jednima tesno, a drugima potaman

Ideja Ministarstva ekonomije da Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Koviljača” i istoimeno Hotelsko turističko preduzeće budu spojeni i tako ponuđeni budućem strateškom partneru u ova dva kolektiva dočekana potpuno oprečnim komentarima

Banja Koviljača – Za Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju „Banja Koviljača” i istoimeno Hotelsko turističko preduzeće (HTP) do početka naredne godine biće pripremljen poseban model po kome će u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << paketu biti ponuđeni budućem strateškom partneru, rekao je nedavno u Loznici državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije Goran Petković. On nije precizirao hoće li dve firme biti prvospojene pa privatizovane ili će do privatizacijeraditikaodosada.

– Naše spajanje sa HTP-om, u bilo kom obliku i bilo kada, vodi propadanju Specijalne bolnice.Dok se bude stvaralo novo preduzeće mi gubimo status, nismo više specijalna bolnica, nismo u mreži zdravstvenih organizacija, gubimo pacijente, nema razvoja ni mogućnosti da zaradimo lične dohotke. Slažemo se da se do određenog perioda može raditi paralelno, alijednom mora da se napravinekisubjekat da bi bio ponuđen na prodaju. Od tada do oglašavanja prodaje proćiće najmanje dva meseca, a za nas je i mesec dana rada u tim uslovima mnogo. Država bi prvotrebalo da sredi neke stvari, pre svega u oblasti infrastrukture, kao što su to putevi koji vode do Koviljače, pa tek onda da nas ponudi na prodaju.Jedan od naših predloga je da u privatizaciju idemo odvojeno, a da vlada kupcu jednog preduzeća odobri povoljnosti i za kupovinu drugog. Mislim da je to jednostavnije, nego urušavati jedno preduzeće, pa ga onda nuditi na prodaju – kaže za naš list direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju Nikola Sremčević, dodajući da je sa ovim stavovima upoznao nadležne.

On kaže da Specijalna bolnica mesečno mora da zaradi 40 miliona dinara da bi sve funkcionisalo i da je siguran da to neće biti moguće ukoliko dođe do spajanja sa HTP-om. Poslovanje HTP-a je, ističe Sremčević, „znatno ispod normalnog”, dodajući da to „nije zato što su oni nesposobni već zato što ih država šest godina nije privatizovala, a sve što je sporno za to vreme je moglo da se reši”.On se nada da će se sve ipak završiti povoljno za ustanovu, njene zaposleneali i za Banju Koviljaču u celini, i da dve firme mogu da budu istovremeno ponuđene na prodaju, ali, kako je naglasio, svaka ponaosob.

Direktor HTP-a Mladen Milutinović, pak, kaže daće prodaja u paketu biti dobar korak za Koviljaču i naglašava da bi takva jedinstvena banja „bila moćna destinacija sa velikim mogućnostima za ulaganja”.

– Nama prodaja u paketu odgovara, štaviše, smatram da bi suprotan scenario mogao da proizvede maltene katastrofalne posledice. Potencijalni investitori kažu da bi, i bez prodaje u paketu, ukoliko na aukciji kupe HTP sledeći korak bila kupovina Specijalne bolnice – ističe Milutinović, direktor preduzeća koje je šest godina u procesu privatizacije, ali zbognerešenih imovinsko-pravnih odnosa nije imalo nijednu aukciju.

Milutinović kaže da se priča i da bi HTP moglo da pređe u ruke države, a da bi za to inicijativa trebalo da dođe od određenih institucija. Time bi, kako ističe, bila širom otvorena vrata za privatizaciju.

Saša Trifunović

[objavljeno: 07/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.