U novu školsku godinu sa reformisanim programom i digitalnim učionicama

Izvor: RTS, 31.Avg.2018, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"U novu školsku godinu sa reformisanim programom i digitalnim učionicama"

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za RTS da đake u pojedinim razredima u novoj školskoj godini čeka potpuno reformisani nastavni plan i digitalne učionice. Očekuje da će preko četiri i po hiljade nastavnika proglašenih tehnološkim viškom naći novi angažman, jer će doći na mesto onih koji odlaze u penziju.
"Reformisan nastavni plan i program obuhvata prvi i peti razred osnovne škole, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kao i prvi razred gimnazije koji je reformisan kao i dualni modeli u srednjim stručnim školama", naveo je Šarčević gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ministar napominje da se radi na tome da đaci koriste stečeno znanje umesto da suvoparno uče napamet.
"Uhvatili smo se u koštac sa problemom, obučili smo nastavnike i opremili škole, uveli smo digitalne udžbenike. Sada digitalizujemo 2.000 učionica, a dogodine još toliko", dodaje Šarčević.
Na pitanje kada će digitalni udžbenici u potpunosti zaživeti, Šarčević kaže da iako kompletan program njihovog uvođenja traje osam godina, resorno ministarstvo očekuje da će to uraditi za četiri.
Ističe da je informatika u Srbiji naprednija od sveta, gde deca u petom razredu uče programiranje.
Dodaje da će škola će biti zanimljivija, učiće se sa CD-ova i USB memorija.
Ukazuje da je u toku uvođenje planske internet mreže u saradnji sa Ministarstvom telekomunikacija i "Telekomom".
Na najave protesta nastavnika, Šarčević napominje da je prosveta zapuštena decenijama i da se problemi kao što su selektivnost u zapošljavanju i nedostatak kadrova ne mogu rešiti preko noći.
"Traju pregovori sa sindikatima, država neće staviti prosvetu u drugi plan, jer se prvi put prave se platni razredi za sve grupacije na budžetu", kaže Šarčević.
Zaposleni u prosveti traže su da budu svrstani u deveti platni razred, zajedno sa lekarima, a ne u osmi, kako predviđa radna verzija uredbe, kojom će poslovi u javnoj upravi biti razvrstani po platnim razredima.
"Izjednačavanje platnih razreda kroz pregovore"
Šarčević navodi da osnovan deltnost nastavnika mora da bude umrežena sa ostalim delatnostima (zdravstvu, socijalnoj zaštiti).
Kaže da će podržati statutarno izjednačavanje ali da to mora da se uradi kroz pregovore.
Šarčević vidi protest kao nameru da se problem iznese u javnost.
"Potrebno je da se nastavi sa pregovorima i da se argumentovano kaže ko je u pravu", dodaje Šarčević.
Govoreći o problemu o više od hiljadu nekvalifikovanih nastavnika, Šarčević kaže da je još od pre pet meseci od svih školskih uprava tražio podatke o tim osobama.
Kaže da taj problem postoji već decenijama jer nastavnički poziv nije atraktivan.
"Što bi neki matematičar radio u školi za 50 kada može da se zaposli za 120-130 hiljada dinara plate", upitao je Šarčević.
Ministar ističe da će se to reševati na dva nivoa – kratkoročno i dugorčno.
Prema njegovim rečima, dugoročno će se povećavati broj studenata i davati stipendije.
Smatra da bi lokalne samouprava mogle da se angažuju tako što bi nekom fizičaru ili matematičaru dale stipendiju i uslovile ga da pet godina radi u toj sredini.
Na pitanje šta će biti sa 4.580 nastavnika koji su tehnološki višak, Šarčević kaže da će zbog odlazaka u penziju ti ljudi naći novo radno mesto.
"Uvodi se  dualno obrazovanju i u visoko školstvo, što se naročito tiče tehničkih fakulteta gde će kompanije biti zaintersovane da finisiraju takve profile i odatle će regrutovati novozaposlene", ukaazuje ministar.
Pored najavljenog povećanja od deset odsto plata u prosveti, Šarčević napominje da će Zakon o platim razreda kasnije nivelisati primanja.
Očekuje da će kroz taj proces doći do poboljšanja kvaliteta rada svakog zaposlenog u prosveti.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Šarčević: Đake čeka reformisan program i digitalne učionice

Izvor: Blic, 31.Avg.2018

Đake u pojedinim razredima u novoj školskoj godini čeka potpuno reformisani nastavni plan i digitalne učionice, najavio je danas miniistar prosvete Mladen Šarčević.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.