U mleku više od 20 lekova

Izvor: S media, 11.Jul.2011, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U mleku više od 20 lekova

Stručnjaci otkrivaju da se u mleku nalazi više od 20 vrsta različitih lekova, koji sprečavaju mnogobrojne bolesti.

Tim španskih i marokanskih stručnjačka otkrio je da se u kravljem, kozijem i majčinom mleku nalazi više od 20 vrsta različitih lekova, kao šsto su antibiotici, antiseptici, preparati protiv masnoća u krvi, beta blokatori i hormoni, prenosi list "Sajans Dejli".

Uzorci sva tri tipa mleka sadrže lekove >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << s protivupalnim dejstvom i to najviše punomasno kravlje mleko.

Mleko lozničke "Mlekare" neće poskupeti

"Šabačka mlekara" ne menja cenu mleka

Imlek: Poskupljuje mleko

Naučnici sa univerziteta Huan i Kordoba iz Španije i Abdemalek Esadi iz Maroka analizirali su 20 uzoraka kravljeg, kozjeg i majčinog mleka i došli do zaključka da u majčinom mleku ima protivupalnih lekova (poput iburpofena i naproksena), protivbakterijskih i protivgljivičnih preparata, kao i tri tipa hormona iz grupe estrogena.

Mala količina lekova u čaši mleka posledica je dodavanja lekova u prehranu ili kontaminacije na farmama, objašnjavaju stručnjaci.

Iako se rezultati studije špansko-marokanskog tima objavljeni u "Žurnalu za poljoprivredu i hemijsku hranu" odnose na uzorke mleka iz njihovih zemalja, stručnjaci su uvereni da je situacija, uz male varijacije, slična u celoj Evropi.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.