Izvor: Blic, 06.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U maju prestaju da postoje više škole

U Srbiji bi od maja umesto viših škola trebalo da postoje visoke škole strukovnih studija, rekao je danas predsednik Konferencije viših škola, direktor Više turističke škole u Beogradu Milan Skakun.

On je agenciji Beta rekao da očekuje i da će proces akreditacije viših škola biti završen do 15. maja kako bi u junu mogao da počne upis studenata.

Skakun je objasnio da novi Zakonu o visokom obrazovanju predviđa postojanje visokih škola akademskih studija i visokih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << škola strukovnih studija.

"Visoke škole akademskih studija mogu da traju tri plus dve godine ili četiri plus godinu dana, dok strukovne studije traju tri godine sa mogućnošću specijalizacije u trajanju od godinu dana", kazao je Skakun.

Prema njegovim rečima, studenti visokih škola moći će da upišu fakultet ako postoji potpisan sporazum škole i fakulteta o saradnji, ili ako je to predviđeno Statutom određenog fakulteta.

Kada je reč o procesu akreditacije viših škola, Skakun je podsetio da su sve škole predale elaborate do 24. decembra prošle godine.

"Te elaborati će razmatrati recezenti, dok će potkomisije obilaziti škole, nakon čega će dati svoje mišljenje", kazao je Skakun.

U Srbiji postoji 81 državna i privatna viša škola i sve su predale elaborate i zahteve za akreditaciju kako bi bio proveren kvalitet njihovih studijskih programa.

Pet viših škola u Srbiji podnelo je zahtev da se transformiše u fakultete, a isto toliko je zatražilo da dobije akreditaciju kao akademije strukovnih studija.

Preostale škole zatražile su da budu akreditovane kao visoke škole akademskih studija ili visoke škole strukovnih studija.

Škole koje ne budu "prošle" akreditaciju, neće moći da upišu studente u školskoj 2007/2008. godini i u tom slučaju ministar prosvete odrediće u kojoj će školi studenti moći da nastave školovanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.