Izvor: B92, 06.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U maju nove ekshumacije u Srbiji

Beograd -- Predstavnici komisija za nestala lica Srbije i Crne Gore i Hrvatske dogovorili su se da se pristupi novim ekshumacijama.

Po dogovoru, 17. maja na grobljima Lešće i Obrenovac treba da se obavi ekshumacija 67 neidentifikovanih tela. Predsednik Komisije za nestala lica SCG Gvozden Gagić je pojasnio da se radi o telima koja su tokom rata stigla u razmenama od 1991. do 1995. godine, kao i o onima koja su pronađena u rekama, logorima, izbegličkim centrima.

Proces >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ekshumacije obaviće Komisija SCG, dok će hrvatska strana prisustvovati u svojstvu posmatrača.

Pomoćnik ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Republike Hrvatske, Ivan Grujić, ponovio je zahtev hrvatske strane da joj se dostavi dokumentacija iz vukovarske bolnice, zatim popis osoba evidentiranih ispred hangara na Ovčari, kao i mesta masovnih grobnica u Hrvatskoj: "Mogu govoriti o suđenju, kroz ono što sam vidio kroz sredstva javnog priopćavanja, gđe se, izrekom, u nekoliko slučajeva govori da je bilo popisivanje ljudi koji su bili na Ovčari, potvrđuje se da se na nekim mjestima koja nisu na samoj Ovčari nalazi još jedan određen broj pokopanih posmrtnih ostataka i to je uključeno u naše zahtjeve. Ali, isto tako znamo, jer postoje svjedoci, da je kompletna dokumentacija iz vukovarske bolnice odnesena i prema određenim našim saznanjima, ona je bila u Vojnom sudu u Beogradu. Dokumentacija nam je bitna iz humanitarnog razloga, jer mi imamo još deset neidentificiranih osoba na Ovčari".

Proces traženja nestalih je prioritetno humanitarno pitanje za obe Komisje. Njihovi predstavnici sastali su se nakon osmomesečne pauze, do koje je došlo zbog transformacije SRJ u državnu zajednicu. "U tom periodu u Hrvatskoj je utvrđen identitet 111 građana Republike Hrvatske srpske nacionalnosti, u saradnji sa Komisijom SCG", rekao je Ivan Grujić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.