U komšiluk po cigarete, ulje i šećer

Izvor: Glas javnosti, 01.Nov.2011, 07:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U komšiluk po cigarete, ulje i šećer

SRPSKA CRNJA - Preko grane u pazar!

Jedno od pograničnih banatskih mesta u koje Rumuni svakodnevno svraćaju da bi kupili jeftinije cigarete i osnovne životne namirnice jeste i Srpska Crnja. Najviše mušterija stiže iz Žombolja, koje je svega četiri kilometra udaljeno od  rodnog mesta velikana srpske književnosti Đura Jakšić. Rumuni u Srpsku Crnju dolaze u "dačijama" ili na biciklima.

Kupuju i kuće

Na graničnom prelazu kod Srpske Crnje, dnevno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prođe stotinak vozila,

među kojima je najviše šlepera. O Rumunima koji dolaze da bi pazarili

nemaju reči zamerke, jer se većina njih korektno ponaša. Poslednjih

godina rumunski državljani su u Srpskoj Crnji kupili i petnaestak kuća,

po ceni od 3.000 do 19.000 evra.

- Kod nas je većina ovih  namirnica skuplja za 50 odsto. A ovde u Srbiji, "vegeta" i slični dodaci jelima jeftiniji su pet evra. Kada u ceger stavim cigarete, malo ulja, šećera i nekih drugih artikala, uštedim i do 20 evra, što znači da mi se isplati da sednem na bicikl. Paklica najjeftinijih cigareta kod nas staje dva evra. Nekada smo mogli da iz Srbije uneseno dva boksa, ali je sada to limitirano na dve kutije - kaže Rumunka Ofelija Ranilu.

 Predsednik opštine Nova Crnja Pera Milankov, koji živi u Srpskoj Crnji, potvrđuje za Kurir da Rumuni svakodnevno dolaze u šoping.

- Često imam prilike da kontaktiram sa njima. Žale se da Evropskom unijom ne teku med i mleko, i da većina njih "krpi kraj sa krajem". Pričaju da na rafovima prodavnica više nema jeftinijih rumunskih artikala, nego za njihov džep skupih evropskih. Zato su prinuđeni da dolaze kod nas - navodi Milankov.

S. U.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.