U jednoj nedelji tri interesantna Boinga sletela na beogradski i batajnički aerodrom, uprkos tome 737 i dalje baksuzan tip u Srbiji

Izvor: TangoSix.rs, 12.Jun.2023, 07:02

U jednoj nedelji tri interesantna Boinga sletela na beogradski i batajnički aerodrom, uprkos tome 737 i dalje baksuzan tip u Srbiji

Kako Tango Six saznaje, vojni aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ kod Batajnice bio je domaćin, za naše uslove, nestandardnom broju američkih Boinga prošle nedelje. Tako je najveći srpski vojni aerodrom bio domaćin avionima američkog ratnog vazduhoplovstva C-40C i Nacionalne garde Ohaja KC-135R. Prethodna nedelja takođe je bila interesantna i zbog prvog sletanja nekog civilnog „long-range“ Boinga na novu umetnutu pistu aerodroma „Nikola Tesla“. Radilo >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << se o indijskom predsedničkom avionu B777-300ER.
Najinteresantniji gost prošle nedelje svakako je bio Boing 737 u vojnoj verziji C-40C koji je sleteo na Batajnicu. Reč je o izvornom Boingu 737-700 Business Jetu (-700 sa većim krilima za veći dolet, sa vingletima) koji je prerađen za vojne potrebe, odnosno osnovnu ulogu prevoza važnih ličnosti. „20203“ je prevozio komandanta američke Nacionalne garde generala Danijela Hokansona koji je posetio Normandiju, Beograd i Tiranu.
General Hokanson na sastanku sa generalom Mojsilovićem. Susret tenkiste i pilota Apača. Oba generala iskusila su borbena dejstva u svojim vojskama / Foto: Ministarstvo odbrane C-40C sleteo je na Batajnicu u prošli utorak, dok je još jedan USAF-ov Boing sleteo na isti aerodrom u petak. Radi se avionu Nacionalne garde Ohaja, tankeru-transporteru KC-135R koji je, kako je Tango Six već pisao, kao tip letelice, redovan gost u Srbiji. Glavni transporter Nacionalne garde Ohaja ovaj put je sleteo na aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ a ne na „Nikolu Teslu“ budući da je, kako Tango Six saznaje, bio korišćen za dvostruku misiju. Služio je kao logistička podrška međunarodnoj taktičkoj vežbi „Platinasti vuk 23“ koja će biti održana, osmi put po redu, na jugu Srbije od 16. do 30. juna. Druga misija aviona bila je da o istom trošku preveze i logistiku za američke snage na vežbama u Mađarskoj.
Treće interesantno pojavljivanje Boinga prošle nedelje bilo je na aerodromu „Nikola Tesla“ kada je Boingom 777-300ER sletela predsednica Indije Drupardi Murmu. Bio je to prvi „long-range“ Boing koji je sleteo na novu umetnutu pistu koja je isti dan i ceremonijalno otvorena.
Indijski predsednički Boing 777-300ER star je samo pet godina / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Deficit Boinga u Srbiji, loša sudbina 737 tipa Kako je Tango Six prvi javio pre dve godine, nacionalna avio-kompanija rešila se svojih poslednjih „starih“ Boinga. Poslednja dva, tada u letnom stanju, YU-ANK i YU-ANI, napustili su Srbiju 2021. i ove godine godine odletevši za Kinu gde ih očekuje nastavak karijere u nešto drugačijoj ulozi – kao učila na zemlji.
Najveći evropski proizvođač vazduhoplova Erbas trenutno dominira po broju kako civilnih tako i vojnih tipova u Srbiji, ukoliko bi ga uporedili sa Boingom. Nacionalna avio-kompanija trenutno leti 15 Erbasova (2 A330, 3 A320 i 10 A319), Helikopterska jedinica MUP-a trenutno leti sa 7 helikoptera evropskog proizvođača, dok vojska, pored aktuelnih, dobija još novih Erbas helikoptera.
Boinga u aktivnoj službi u Srbiji više nema ali su u poslednjih nekoliko godina uspeli da ostanu u centru pažnje, posebno 737 tip.
Kako je Tango Six prvi javio u januaru ove godine, jedan jako interesantan Boing bio je, doduše na kratko, registrovan na YU „table“. Radilo se takođe o -700 BBJ verziji, što Beograd i Batajnicu čini jedinstvenim – bili su domaćini istom tipu Boinga u civilnoj i vojnoj verziji.
Država je bila brza da privremeno, kao i svi, zabrani MAX verziju, Er Srbija je odlučila da većinu svojih 737 iseče, jedan donira Muzeju vazduhoplovstva, dok je Flaj Dubai 737 prošle godine imao ozbiljan incident prilikom poletanja sa „Nikole Tesle“.
Čast Boingu u poslovnom smislu u Srbiji jedina brani Jat Tehnika koja je u januaru počela sa uslugom radova na konverziji putničkih u kargo avione proizvođača iz Sijetla.
The post U jednoj nedelji tri interesantna Boinga sletela na beogradski i batajnički aerodrom, uprkos tome 737 i dalje baksuzan tip u Srbiji appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.