U februaru oglas za izbor 78 sudija

Izvor: Politika, Fonet, 21.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U februaru oglas za izbor 78 sudija

Društvo sudija Srbije podnelo ustavne žalbe kojima traže ponavljanje izbornog postupka za neizabrane delioce pravde

Oglas za izbor 78 sudija na mesta koja su ostala upražnjena posle opšteg izbora biće raspisan u februaru, rekla je za „Politiku” Nata Mesarović, predsednica Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva. Ona je dodala da će ovih dana neizabranim sudijama, kojih ima oko 700, biti dostavljena pisana obrazloženja zbog čega nisu izabrani. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

„Među neizabranim sudijama ima i onih čije su prijave bile nepotpune ili odbačene. Ima i onih koji odlaze u penziju, kao i sudija za prekršaje koje se prvi put biraju. Mediji su pisali da neke od tih sudija, zbog svojih odluka, ne zaslužuju da budu sudije, a sad izgleda kao da su svi na strani neizabranih”, rekla je Nata Mesarović, ističući da politika nije uticala na izbor sudija.

Društvo sudija Srbije podnelo je ustavne žalbe Ustavnom sudu Srbije kojima se zahteva ponavljanje celog postupka izbora za neizabrane sudije.

„U ustavnoj žalbi tražimo da se ponište odluke Visokog saveta sudstva koje se odnose na sudije koje nisu izabrane i da se proglasi da neizabrane sudije i dalje obavljaju sudijsku funkciju. Tražimo da se naloži Visokom savetu sudstva da sprovede postupak iznova”, rekla je za „Politiku” Dragana Boljević predsednica Društva sudija Srbije.

Dragana Boljević, koja nije izabrana za sudiju, istakla je da je pravičan postupak propisan Ustavom i da takav postupak zahtevaju Evropa i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Dodala je da su se neizabrane sudije i tužioci obratili Ustavnom sudu jer je aktom Visokog saveta sudstva povređeno više njihovih ljudskih prava. „Ustavom je predviđeno da kada postoji odluka o razrešenju sa pisanim obrazloženjem, sudije i tužioci mogu da podnesu žalbu Ustavnom sudu, ali to nije isto što i ustavna žalba”, objasnila je Dragana Boljević.

Ona kaže da neizabrane sudije nisu mogle da podnesu žalbu Ustavnom sudu, jer odluku o razrešenju još nisu dobile. „Da smo čekali pisanu odluku sa obrazloženjem istekao bi rok za podnošenje ustavne žalbe. Kada budemo dobili konkretnu odluku sa konkretnim razlozima zašto nismo izabrani, onda ćemo koristiti žalbu Ustavnom sudu”, rekla je Dragana Boljević.

Predsednica Društva sudija Srbije navela je da su se u ustavnoj žalbi neizabrane sudije pozvale na sve povrede evropske konvencije za slučaj da žalba bude odbijena, jer će to onda biti osnov da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava. U ustavnoj žalbi neizabrane sudije traže da im se omogući uvid u dokaze na osnovu kojih je zaključeno da postoji sumnja u njihovu stručnost, dostojnost i osposobljenost, kao i dokaze da drugi kandidati ispunjavaju te uslove. Oni zahtevaju da Visoki savet sudstva, pre odlučivanja, omogući sudijama da se izjasne o činjenicama na osnovu kojih se odlučuje o njihovoj stručnosti, dostojnosti i osposobljenosti.

D. Čarnić

[objavljeno: 22/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.