Izvor: Blic, 20.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U domovima za nezbrinute deca decu zlostavljaju

Svako treće dete, bar jednom tokom boravka u domu, bilo je žrtva nekog oblika seksualnog zlostavljanja, dok je fizičko nasilje pretrpelo skoro svako, pokazali su rezultati nedavno sprovedenog istraživanja o nasilju u ustanovama za decu bez roditeljskog staranja u Srbiji.



U ispitivanju koje je sprovedeno u šest ustanova, anketirano je 189 dece i 132 zaposlene osobe koje se brinu o njima. Od ispitanih mališana dodirivanje "na seksualan način" doživelo je 15 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svlačenje i pokazivanje polnih organa 13 odsto, dok je na seksualni odnos jednom ili više puta bilo prisiljeno 5,8 odsto mališana.

- Ovi podaci odnose se na period života u domu, ali ne znače da se nasilje nužno desilo u domu. Najgrublje nasilje nad decom obično čine roditelji ili bliska rodbina, međutim, nasilje se nastavlja i kada su deca smeštena u dom. Dakle, problem je što su deca veoma često nezaštićena i kada su smeštena u ustanovama socijalne zaštite - objašnjava Dragan Popadić, jedan od autora knjige "U lavirintu nasilja" u kojoj je prezentovano ovo istraživanje.

Istraživanja su pokazala da su akteri nasilja nad decom najčešće druga deca. Problem domskog smeštaja je što deca jedu, izlaze, uče zajedno. U životu te dece nasilje se svuda sreće. Dom se nije pokazao kao oaza u kojoj su zaštićeni, već se nasilje događa tokom celog dana.

- Deca se u takvim situacijama najviše oslanjaju jedna na druge. Mali je broj onih koji potraže pomoć odraslih, odnosno vaspitača u domu. Zato je seksualno nasilje, ali i svaki drugi oblik nasilja od strane vršnjaka, manje vidljivo. Kod dece vršnjaka problem je što su često nejasne granice gde počinje nasilje. Odrasli zbog toga moraju da budu mnogo osetljiviji i da posvete više pažnje rešavanju ovog problema - dodaje Popadić.

Repertoar nasilja je užasan: seksualno zlostavljanje, šamaranje, šutiranje, pesničenje, batinanje, nanošenje opekotina, povređivanje nožem, gašenje cigareta po telu. Deca su maltretiranju izložena podjednako i danju i noću. Upravo zato nasilje u domovima i jeste ozbiljan problem. Ni u jedno doba dana, pa čak ni noću kada legnu da spavaju, nisu sigurni da će u narednom periodu biti pošteđeni nasilja.

Zbog neinformisanosti, mnogi zaposleni u domovima poriču da problem postoji. Razlog tome je što deca obično ne prijavljuju nasilje.

- Deca moraju imati nekog kome veruju, a ne da ga se plaše. Zbog toga je pretnja fizičkim kažnjavanjem kontraproduktivna i deci se šalje loša poruka. Deca moraju da znaju da nisu prepuštena sama sebi, da imaju pravo da traže pomoć i da se znaju jasne procedure šta se u takvim uslovima radi. Mora se tačno znati u kojim uslovima se poziva psiholog, policija, staratelj. To je ono što nedostaje - zaključuje Popadić.

Ispitivanje nasilja u domovima za decu bez roditeljskog staranja urađeno je na inicijativu nekoliko organizacija za zaštitu dece (Save the Children, UNICEF), a uz punu podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku i Ministarstva sporta.

Zlostavljaju i vaspitači

U istraživanju, u anketi, troje zaposlenih je govorilo da decu seksualno zlostavljaju njihove kolege. Povremeno, kažu, postoji problem s noćnim čuvarima. To pominju i deca. Evo odgovora zaposlenih:

-Noćni vaspitač je seksualno zlostavljao štićenicu.

- Vaspitač seksualno zlostavljao štićenicu. Vodi se postupak na sudu.

Zanemarivanje

U studiji Ujedinjenih nacija "Nasilje nad decom", procenjuje se da je širom sveta osam miliona dece smešteno u domove. Nasilje nad decom u ovim ustanovama je poseban problem, ali se u studiji navodi da su ona izložena zanemarivanju i surovom zlostavljanju. U Srbiji je u 15 ustanova za zbrinjavanje dece bez roditeljskog staranja smešteno 1.436 dece, o kojima se stara 609 zaposlenih.

Izloženost dece nasilju (u procentima)

vrsta nasilja nikada 1-2 puta više puta

Neko ti je pretio batinama 28,9 31,6 39,6

Neko te je namerno gurao i šutirao 32,1 29,9 38,0

Neko te je ošamario, udario pesnicom, vukao za kosu 33,5 26,1 40,4

Neko te je tukao 34,8 27,8 37,4

Neko ti je oteo novac ili uništio tvoje stvari 45,7 20,2 34,0

Neko ti je nanosio opekotine cigaretom 83,9 7,0 9,1

Neko te je ubo nožem 86,0 9,7 4,3

Neko te je ljubio kad ti nisi hteo 82 8,2 9,8

Neko te je dodirivao na seksualan način 84,8 8,2 7,1

Neko se svlačio pred tobom i pokazivao ti svoje polne organe 87,2 7,5 5,3

Neko te je prisiljavao na seksualni odnos 94,3 4,9 0,8

Neko ti je davao drogu ili prisiljavao da je nudiš drugoj deci 93 4,3 2,7

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.