Izvor: Blic, 16.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U čije ime govori Korać?

U čije ime govori Korać?

Poštovani g. Janjiću,

Obraćam Vam se kao Predsedniku komisije za zaštitu novinara Nezavisnog udruženja novinara Srbije povodom istupa člana Komisije g. Žarka Koraća od 15. maja. Obaveštavam Vas da je g. Korać govorio na konferenciji za štampu svoje partije (SDP) i tamo, gle čuda, najavio dalje poteze Komisije za zaštitu novinara o slučaju pritisaka na 'Blic News'. To ne bi bilo toliko strašno da g. Korać nije iskoristio priliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da pisanje 'Blic Newsa' o izgradnji i rekonstrukciji autoputeva u Srbiji grubo diskvalifikuje tvrdeći da ono 'liči na politički pamflet' i da ne sadrži 'nijednu konkretnu činjenicu'. Posebno uvredljivo je da je g. Korać našao za 'politički interesantno' da je u zaštitu 'Newsa' stao g. Dragan Maršićanin, funkcioner DSS.

Nalazim da je ovim istupom narušena objektivnost i nezavisnost Komisije, i tu ću stvar morati da smatram definitivnom ukoliko mi ne odgovorite na tri pitanja.

Prvo: Da li Komisija stoji iza reči g. Koraća, koji se ne obazire na političke pritiske na 'News', već nas grubo diskvalifikuje?

Drugo: Da li to znači da nam g. Korać savetuje da pišemo na način koji se nikako neće dopasti g. Maršićaninu i da li je to uslov da obezbedimo podršku g. Koraća? Treće: Molim Vas da nas obavestite koji Žarko Korać je 15. maja diskvalifikovao 'News': Žarko Korać, potpredsednik Vlade Srbije, Žarko Korać, član Kabineta zadužen za medije, Žarko Korać, predsednik SDP, ili Žarko Korać, član Komisije za zaštitu novinara? Unapred odbacujem sumnju da je reč o Žarku Koraću, nezavisnom intelektualcu, koji se od 5. oktobra 2001. godine vodi kao nestao, kaže se na kraju otvorenog pisma koje je Željko Cvijanović, glavni i odgovorni urednik 'Blic Newsa', uputio Draganu Janjiću. Komisija će ispitati slučaj

BEOGRAD - Komisija za zaštitu novinara proveriće istinitost informacija da su Ministarstvo za saobraćaj i surčinski klan vršili pritisak na redakciju 'Blic Newsa', najavio je juče Dragan Janjić, glavni i odgovorni urednik novinske agencije 'Beta' i član ove komisije.

Prema njegovim rečima Komisija, koji osim Janjića čine i Žarko Korać, potpredsednik Vlade Srbije , Slobodan Orlić, savezni sekretar za informisanje i predstavnik policije, trebalo bi da se sastane u petak ili ponedeljak.

- Željko Cvijanović, glavni urednik 'Blic Newsa', koji tvrdi da su na redakciju ovog lista vršeni pritisci, i novinar Vojislav Stevanović, koji pak kaže da pritisaka nije bilo, pristali su da sarađuju sa komisijom. Ministarstvo za saobraćaja i Direkcija za puteve poslali su pisane izjave u kojima negiraju da su vršili bilo kakve pritiske. Komisija se neće baviti time da li su navodi teksta istiniti ili ne, već samo da li je bilo pritisaka - rekao je Janjić na jučerašnjoj konferenciji za novinare NUNS. T. A.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.