Izvor: B92, 05.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vojvodini 150.000 "šećeraša"

Novi Sad -- U Vojvodini je dijabetesa obolelo 150.000 ljudi, od čega čak 90 odsto od takozvanog dijabetesa "tipa dva" ili "staračkog šećera", bolesti koju lekari zbog njenih razmera nazivaju i epidemijom, podaci su pokrajinskog Sekretarijata za zdravstvo i socijalnu politiku.

Kao tipičnog "šećeraša" u Vojvodini lekari označavaju osobu s oko 50 godina, gurmana, na vrhu svojih kreativnih aktivnosti izloženog svakodnevnom stresu, a pored nasleđa, nastanku ove opasne bolesti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << značajno doprinose kalorična i "brza" hrana, kao i manjak kretanja. Posebno zabrinjava što čak jedna trećina obolelih ne zna da ima dijabetes.

Iz tog razloga u Sekretarijatu najavljuju oživljavanje programa ranog otkrivanja dijabetesa, bolesti koja u poznom periodu izaziva opasne zdravstvene komplikacije i utiče na porast smrtnosti, kao i ponovno uvođenje registra za šećerne bolesnike. Dobijeni rezultati biće prezentovani na donatorskoj konferenciji, da bi se uz snažniju finansijsku podršku akcija ranog otkrivanja dijabetesa provodila na što širem području Vojvodine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.