U Svilajncu grade muzej dinosaurusa

Izvor: Glas javnosti, 08.Jun.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Svilajncu grade muzej dinosaurusa

SVILAJNAC- U Svilancu bi na jesen trebalo da počne izgradnja naučno-obrazovnog prirodnjačkog centra, u kojem bi bili izloženi fosili dinosaurusa, najavili su danas predstavnici Opštine Svilajnac.

Kako je rečeno na predstavljanju tog projekta, u centar, prvi te vrste u regionu, trebalo bi da košta tri do pet miliona evra.

Na oko 3.000 kvadratnih metara će pored radionica i dela za naučna istraživanja biti i izložbeni deo u kojem će biti replike dinosaoursua, originalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << fosili i prikaz životinjskog sveta praistorije.

Planirano je i da se u okviru centra izgradi i 3D bioskop za naučne i dokumentarne filmove, a novac od karata za izložbeni deo ulagaće se u naučno-istraživačke programe iz oblasti geologije, klimatoligije, ekologije i paleontologije, kazali su predstavnici lokalnih vlasti.

U Opštini koja je izradila projekat očekuju da centar godišnje poseti oko 120.000 ljudi, pošto se nalazi na Koridoru 10 i u turističkom regionu centralne Srbije, u kojem su i Resavska pećina i manastir Manasija.

Predviđen je da se kasnije izgradi i naučno-zabavni park na otvorenom u kojem bi se nalazile replike dinosaurusa u prirodnoj veličini i maketa vulkana, kazali su u Opštini Svilajnac i dodali da će centar biti namenjen edukaciji dece.

Ministar nauke i tehnološkog razvoja Srbije Božidar Đelić je najavio da će Ministarstvo pomoći izgradnju centra i delom ga finansirati, ali nije mogao da precizira o kojem iznosu je reč dok se ne proceni održivost projekta.

On očekuje da bi projekat mogao da bude završen za dve godine i dodao da zbog njegove jedinstvenosti u regionu može da privuče i posetioce iz inostratnva.

Đelić je naglasio da se Svilajnac prvi u Srbiji odazvao pozivu opštinama da prijave naučno-tehnološke projekte.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.