U Srbiji svakih 15 minuta neko premine od bolesti srca

Izvor: Politika, 29.Sep.2012, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji svakih 15 minuta neko premine od bolesti srca

BEOGRAD – U svetu i u Srbiji, koja je na trećem mestu u Evropi po smrtnosti i broju obolelih od srčanih oboljenja i u kojoj na svakih 15 minuta jedna osoba premine od posledica bolesti srca ili krvnih sudova, danas se obeležava Svetski dan srca.

Ove godine, Svetski dan srca obeležava se 29. septembra, pod sloganom „Jedan svet, jedan dom, jedno srce”.

„Imajući u vidu da u Srbiji svakih 15 minuta jedna osoba umre od posledica bolesti srca ili krvnih sudova, bitno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je konstantno podizati svest ljudi o važnosti i značaju prevencije kardiovaskularnih bolesti”, ukazao je Inštitut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine povodom Svetskog dana srca.

U tom institutu je tokom 2011. godine hitno zbrinuto i lečeno 850 bolesnika sa infarktom miokarda, obavljeno je 1.200 operacija na otvorenom srcu, ugrađeno dve hiljade stentova, izvršeno 4.500 kateterizacija i urgentno zbrinuto više od 60 odsto ukupno primljenih pacijenata.

Taj institut posebno je ukazao na važnost redovnih kardioloških pregleda, negovanje zdravih navika i potrebu izbegavanja rizičnog ponašanja.

U Evropi se godišnje dogodi više od milion srčanih udara, a kardiovaskularne bolesti su vodeći uzročnik smrti - više od 60 odsto smrtnih slučajeva uzrokovano je hroničnim srčanim oboljenjima.

Broj poznatih faktora rizika za nastanak srčanih bolesti danas dostiže cifru od skoro 250, a neki od njih mogu biti povišene vrednosti krvnog pritiska, holesterola ili šećera, loše životne navike poput pušenja, konzumiranja alkohola, neadekvatne ishrane, nedovoljna fizička aktivnost i povećanje telesne težine, kao i psihološki, socijalni i profesionalni faktori koji karakterišu današnji „stil života”, koji bi, koliko god je to moguće, trebalo prilagoditi očuvanju zdravlja.

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije za sprečavanje bolesti srca predstavljena je u šifri 0-3-5-140-5-3-0, što praktično označava ukidanje pušenja (0), svakodnevnu šetnju od tri kilometra (3), pet obroka u toku dana (5), krvni pritisak 140, ukupan holesterol ne viši od pet, loš holesterol ne viši od tri i bez viška kilograma (0).

Svetski dan srca obeležava se od 2000. godine, a zbog oboljevanja miokarda svake godine u svetu umire više od 17 miliona ljudi, što je svaki treći umrli stanovnik.

Svetska federacija za srce upozorava da 82 odsto smrtnih ishoda od bolesti srca i krvnih sudova i više od 60 odsto opterećenja ishemijskom bolešću srca potiče iz nisko i srednje razvijenih zemalja.

Procenjuje se da se gotovo 80 odsto prevremene smrtnosti može sprečiti kontrolom nekoliko glavnih faktora rizika: pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.

Bolesti srca i krvnih sudova pogađaju žene kao i muškarce, zapravo bolesti srca i krvnih sudova su ubica broj jedan među ženskom populacijom, izazivajući jedan od tri smrtna slučaja žena.

Takođe, i deca su izložena riziku - bolesti srca i krvnih sudova mogu da se jave i pre rođenja tokom fetalnog razvoja i ta opasnost može da raste tokom detinjstva usvajanjem loših životnih navika.

Pod okriljem članica i partnera Svetske federacije za srce, Svetski dan srca uključuje veliki broj aktivnosti širom zemaljske kugle, kao što su javne tribine, koncerti, sportska događanja i slične.

---------------------------------------------------

Dom zdravlja organizovao preventivne kardiološke preglede

KURŠUMLIJA – Dom zdravlja u Kuršumliji organizovao je danas za sve sugrađane besplatne preventivne kardiološke preglede u centru tog grada, u cilju prevencija bolesti i promocije zdravlja.

Prema rečima direktorke Doma zdravlja Uranije Petrović, interesovanje građana je izuzetno veliko.

„Odziv građana je visok, preko 120 osoba je izmerilo krvni pritisak i proverilo šećer”, kazala je Tanjugu Petrovićeva i najavila da će Dom zdravlja u Kuršumliji ubuduće češće organizovati ovakve preventivne preglede.

Ona je istakla da je prevencija veoma važna kod svake bolesti, budući da rana dijagnoza presudno utiče na ishod bolesti.

„Ovo je izuzetno dobra akcija koja bi trebalo češće da se organizuje, jer na ovaj način se može iskontrolisati zdravlje, tako da ja sada znam kakvo je moje kompletno zdravstveno stanje”, rekla je Tanjugu Ljiljana Timotijević (35) koja je obavila pregled.

Ovakva akcija organizovana je prvi put na područiju opštine Kuršumlija, a građani su uz pregled od lekara specijalista dobili savete vezane za ishranu, primenu lekova i fizičku aktivnost. Besplatne preventivne kardiološke preglede obavio je i veći broj mladih sa područija opštine Kuršumlija.

Tanjug

objavljeno: 29.09.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Svetski dan srca

Izvor: Studio B, 29.Sep.2012

U svetu i u Srbiji, koja je na trećem mestu u Evropi po smrtnosti i broju obolelih od srčanih oboljenja i u kojoj na svakih 15 minuta jedna osoba premine od posledica bolesti srca ili krvnih sudova, danas se obeležava Svetski dan srca. ..Ove godine, Svetski dan srca obeležava se 29. septembra, pod...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.