U Srbiji se i dalje najviše traže prodavci i IT-jevci

Izvor: NovaEnergija.net, 12.Feb.2020, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji se i dalje najviše traže prodavci i IT-jevci

U 2019. godini ponovo je zabeležen porast broja oglasa za posao i potražnjom za kadrovima od 14 odsto u odnosu na 2018. godinu, pokazuju podaci sajta za zapošljavanje poslovi.infostud.com.
Tokom prethodne godine više od 225.000 kandidata je imalo šansu da se zaposli na oko 49 hiljada raspisanih pozicija.
Kao i prethodnih godina najviše su se tražili kadrovi iz oblasti trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i elektrotehnika, a najtraženije pozicije su bile prodavac, >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << komercijalista, vozač, magacioner i telefonski operater, navodi se u saopštenju.
Pozicije koje i u prošloj godini beleže deficit i teži dolazak do kadrova su i dalje zanatska zanimanja poput frizera, stolara, mesara, pekara, metalostrugar i farbar.
Poslodavci su tokom 2019. godine u preko 57 odsto oglasa za posao tražili srednju stručnu spremu, dok se u nešto manje od 40 odsto oglasa tražla visoka ili viša stručna sprema.
I pored porasta broja oglasa za posao i većeg broja kandidata koji su konkurisali na raspisane pozicije, broj prosečnih prijava i dalje je u blagom padu. U 2019. godini na jedan oglas prosečno je konkurisalo 65 kandidata.
Oglasi na stranom jeziku činili su 24 odsto ukupnog broja, od kojih se najviše tražio engleski, zatim nemački, mađarski i ruski.
Porast se takođe vidi u oglasima koji su namenjeni osobama sa invaliditetom (ukupno osam odsto).
Izvor: 021
Foto: Pixabay

Nastavak na NovaEnergija.net...






Povezane vesti

DVOSTRUKO VIŠE NEGO PRETHODNE GODINE: Prodato više od 290 hiljada električnih automobila!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2020

Prodaja je na godišnjem nivou porasla za 93,8 odsto..U prošloj godini u Evropskoj uniji je prodato više od 290 hiljada električnih automobila, gotovo dvostruko više nego 2018. godine, pokazuju podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA)..., na 290.923 vozila, saopštila je ACEA....

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.