Izvor: B92, 12.Dec.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji problem sa otpadom

Beograd -- Mnoga industrijska preduzeća u Srbiji ne skladište opasan otpad na adekvatan način, kaže za B92 pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Aleksandar Vesić.

Ovaj problem bi, prema njegovim rečima, rešila izgradnja centralnog skladišta, što je u skladu sa evropskim standardima, ali i donošenje novog Zakona o upravljanju otpadom koji se već godinama nalazi u skupštinskoj proceduri.

"Novi zakon o upravljanju otpadom i ne manje važan zakon o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ambalaži i ambalažnom otpadu, pošto i tu isto ima neke ambalaže koja je svrstana u opasan otpad, nalaze se u skupštinskoj proceduri već duže godina, što bi se reklo. Nama je u ministarstvu veoma drago da je Odbor za zaštitu životne sredine skupštinski prepoznao važnost svih ovih naših zakona, pa su oni praktično izglasani jednoglasno. To mi uliva nadu da će najzad da se zakoni donesu", kaže Vesić.

Kada je reč o izgradnji centralnog skladišta, Vesić kaže da je ministarstvo već apliciralo za sredstva kod Evropske unije jer je EU i naložila izgradnju skladišta.

"Mi to i sami znamo, da moramo da imamo, a i zbog toga što ćemo doći u situaciju da nećemo moći da ga izvozimo, pa makar preduzeća imala para, onda nećemo za koju godinu znati šta da radimo sa njim u Srbiji", dodao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.