U Srbiji povećana zagađenost vazduha

Izvor: RTS, 27.Mar.2020, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji povećana zagađenost vazduha

Na većini mernih mesta, gde postoje automatske stanice za ispitivanje aero-zagađenja, u poslednjih 30 sati registruju se velike koncentracije suspendovanih čestica (PM), koje značajno prelaze granične vrednosti, saopštila je Služba za komunikaciju i odnose s javnošću Ministarstva zaštite životne sredine.
Specifičnost trenutnog aero-zagađenja je to što dominiraju krupnije čestice, dok su čestice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << do PM 2,5 manje zastupljene, što nije bio slučaj do sada, navodi se u saopštenju.
Nakon identifikacije mogućih izvora zagađenja, lokalnih i onih iz okruženja, kao i analize osnovnih meteo parametara, posebno brzine i pravca vetra, može se pretpostaviti da je dominantan izvor, pored individualnih ložišta i resuspendovana prašina, koja i inače u naseljenim mestima spada u veće zagađivače.
"S obzirom na to da su padavine koje smo imali prethodnih dana sve polutante iz vazduha spustile na zemlju, topljenjem snega i sušenjem površine tla jak vetar doveo je do reemisije, odnosno ponovnog vraćanja PM čestica u prizemnom sloju atmosfere", navodi se u saopštenju.
Sa mernih stanica uzeti su uzorci PM čestica kako bi se uradila analiza njihovog sadržaja koja će dati tačniju i lakšu procenu udela pojedinih izvora zagađenja.
Ministarstvo navodi da će o tome obavestiti javnost.

Takođe, procenjuju da će se stanje zagađenosti vazduha popraviti sa očekivanom promenom meteo uslova. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Aero-zagađenje: Suspendovane čestice znatno prelaze granične vrednosti

Izvor: B92, 27.Mar.2020

U Srbiji se na većini mernih mesta u poslednjih 30 sati registruju velike koncentracije suspendovanih čestica (PM), koje znatno prelaze granične vrednosti..Ovo se navodi u saopštenju Službe za komunikaciju i odnose s javnošću Ministarstva zaštite životne sredine..."Specifičnost trenutnog aero-zagađenja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.