U Srbiji nema slučajeva zaraze ešerihijom koli

Izvor: S media, 04.Jun.2011, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji nema slučajeva zaraze ešerihijom koli

U Srbiji nema slučajeva zaraze od ešerihije koli, od koje je u Evropi umrlo 19 osoba. Medicinski stručnjaci upozoravaju da je neophodno sprovoditi redovne higijenske mere koje podrazumevaju detaljno pranje voća i povrća, kao i termičku obradu namirnica.

Epidemiolog i načelnik Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Instituta "Batut" dr Jelena Obrenović kazala je Tanjugu da u Srbiji nije registrovan nijedan slučaj infekcije posebnom grupom crevne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << bakterije - enterohemoragijska ešerihija koli (EHEC) zbog koje su mnoge države uvele mere predostrožnosti.

Ona je istakla da se u slučaju epidemije u Nemačkoj radi o ešerihiji koli koja ulazi preko mukoze (površinskog sloja zida) creva i da ono što predstavlja problem ove grupe jeste da ona produkuje takozvani šiga lajk toksin, nešto slično vrsti toksina koju proizvode i šigele.

Prema rečima Obrenovićeve, taj toksin preko mukoze creva prolazi u krv i na taj način dospeva do bubrega zbog čega kod tog oboljenja, u težim slučajevima, može doći i do otkazivanja bubrega.

Ona je objasnila da je ešerihija koli velika grupa bakterija od kojih su neke bezopasne, a neke mogu izazvati veoma ozbiljna oboljenja.

Govoreći o merama prevencije, ona je naglasila je na prvom mestu higijena ruku, a naročito posle kontakta sa životinjama, jer su "rezervoar" ove bakterije životinje i to krupna stoka, goveda, telad...

Kada je reč o načinu lečenja takve infekcije, načelnik Klinike za infektivne bolesti na VMA prof. dr Darko Nožić je kazao da je najvažnije javiti se u bolnicu na vreme kako bi se dobila infuzija, ako je u pitanju težak oblik zaraze.

"Najveća greška je uzimanje lekova na svoju ruku koji sprečavaju proliv jer se otrovi još više talože u organizmu. Ne treba se nikad sam lečiti i treba se javiti lekaru kako bi on odredio terapiju", kazao je Nožić, dodajući da je prvi simptom koji ukazuje na ešerihiju krvav proliv.

On je naveo da bolest može proteći sa blagim simptomima, a postoje i teški simptomi, jer se luče otrovi u creva i tako prodiru kroz organizam pri čemu, kako je rekao, može otkazati rad bubrega.

Mutirana ešerihija potekla iz stajskog đubriva

SZO protiv lečenja ešerihije koli antibioticima

Još uvek nepoznat uzrok masovne infekcije u Nemačkoj!

SZO: Zarazu izazvao mutant ešerihije koli

Na pitanje da li je takva vrsta bakterije primećena i ranije, dr Nožić je rekao da je postojala, ali da nije bila tako teškog oblika kao sada u nekim evropskim zemljama, jer se razvilo više toksičnih dejstava.

Kada je u pitanju kontrola voća i povrća koje se uvozi, načelnik poljoprivredne inspekcije u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine Nenad Vujović je kazao da se redovno sprovode kontrole proizvoda na domaćem tržištu i da su poslednja ispitivanja pokazala da ne postoji mikrobiološka kontaminacija.

On je rekao da najpre kontroli pristupa fitosanitarna inspekcija, odnosno prvo se pregleda dokumentacija o zdravstvenom stanju pošiljke, koje obuhvata i pregled prevoznog sredstva i ambalaže, a zatim se uzimaju uzorci za ispitivanje prema propisanim procedurama.

"Na osnovu dobijenih rezultata samo onim proizvodima koji analize potvrde da su bezbedni, dozvoljava se uvoz i stavljanje na domaće tržište", kazao je Vujović.

Svetska zdravstvena organizacija navela je da su preliminarna genetska ispitivanja pokazala da je taj soj mutant dve različite bakterije ešerihije koli i da poseduje letalne gene, čime se može objasniti zbog čega je zaraza u Evropi tako širokih razmera i opasna, prenela je agencija AP.

Od 19 žrtava ešerihije koli, jedna osoba je iz Švedske koja se nedavno vratila iz Nemačke, a 18 smrtnih slučajeva je zabeležno u Nemačkoj.

Prema podacima regionalnih zdravstvenih vlasti, zaražno je više od 2.000 ljudi sa simptomima kao što su stomačni grčevi, proliv, povišena telesna temperatura i povraćanje.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.