U Srbiji nas podsetili da smo ljudi

Izvor: RTS, 08.Sep.2015, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"U Srbiji nas podsetili da smo ljudi"

Izbeglički dani su im kao režirani, ali je uloga roditelja nalik Beninjijevom filmu "Život je lep". Dok nisu došli do Srbije, maštovitim pričama štitili su decu od patnje i neizvesnosti koje izbeglištvo nosi.
Izbeglica iz Sirije Nadim Ganom kaže da deca plaču, ali da se on šali i smišlja igre da bi ih utešio.

"Nekada smo dolazili u Srbiju kao turisti, a sada smo izbeglice. Ovde bar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << imamo dobar tretman", rekao je Ganom.
Ruli, izbeglica iz Sirije, kaže da deci govori istinu.
"Čuli su bombe, videli oružje na ulici. Znaju da smo otišli u potrazi za sigurnijim životom", priča Ruli.
Slika trogodišnjeg dečaka iz Sirije koji se utopio upozorila je Evropu da požuri sa rešenjem.
Do tada, izbeglice maštaju o povratku kućama kada se rat završi.
"Kažem deci da idemo u Nemačku kod mojih roditelja. Bez obzira na tenkove, krv na ulicama, nedostaje im kuća", kaže Ganom.
"Imali smo lepu kuću, ali ne i slobodu. Sada smo izbeglice. U Grčkoj su nas obeležili kao da nismo ljudi, ovde su nas podsetili da jesmo", ističe Ruli.
Različite priče izbeglica, želja ista – da sada tužna priča dobije srećan kraj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.