U Srbiji mnogo škola bez računara

Izvor: Politika, 27.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji mnogo škola bez računara

Stručnjaci Instituta za pedagoška istraživanja prilikom rada susreću se sa nastavnicima koji ne znaju da otvore elektronsku poštu i seoskim školama koje nemaju ni fiksni telefon

Zvanični podaci o opremljenosti škola računarskom opremom ne postoje, a stručnjaci iz Instituta za pedagoška istraživanja su, na osnovu uzorka od 40 škola u Srbiji, utvrdili da se broj kompjutera u osmoletkama u proseku kreće od nula do 28. Ovi podaci dobijeni su međunarodnim TIMSS istraživanjem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sprovedenim u aprilu 2006. godine. Tom prilikom su prikupljani podaci o postignućima učenika, a jedan deo upitnika se odnosio na tehnološku opremljenost škola. Oko 33 odsto direktora je odgovorilo da je većina računara u školi povezana na internet, dok je 43 odsto njih izjavilo da samo nekoliko "mašina" ima ovu prednost.

– Podaci su gotovo identični s rezultatima istraživanja koje je sprovedeno tri godine ranije. Trebalo bi da nas zabrine činjenica da se u današnjem svetu moderne tehnologije situacija u školama ne popravlja – kažu u Institutu i dodaju da se prilikom rada susreću s nastavnicima koji ne znaju da otvore elektronsku poštu i seoskim školama koje nemaju ni fiksni telefon.

– Ponekad kažemo rukovodiocima škola da ćemo im određene upitnike poslati preko i-mejla, a oni se usprotive jer, kako nam kažu, profesor informatike dolazi jednom nedeljno i samo tada proveravaju poštu – kažu naši sagovornici.

Osmoletke u prestonici su mnogo bolje opremljene od ustanova u unutrašnjosti. U Sekretarijatu za obrazovanje Beograda kažu da oko 30 odsto osmoletki ima multimedijalne učionice sa savremenom tehnološkom opremom. Nasuprot tome, njihove kolege iz unutrašnjosti jedva su uspele da "skrpe" jedan kabinet za informatiku.

U OŠ "Stojan Ljubić" u Bojniku đaci su tek ove školske godine prvi put seli za računar, jer do sada, zbog nedostatka opreme, nisu imali časove informatike. Od Svetske banke, privatnih firmi i stranaka dobili su devet kompjutera kojima je opremljen kabinet. Dva računara je kupilo rukovodstvo – i to od školskog novca i iz sopstvenog džepa.

– Nadamo se da nas nadležni sada neće zaboraviti, a pomoć očekujemo na prvom mestu od lokalne vlasti – izjavio je Nebojša Nenadović, direktor ove osmoletke koja ima 358 đaka.

Malo bolja situacija je u leskovačkoj OŠ "Svetozar Marković" čijih 869 đaka uči informatiku uz pomoć 16 polovnih računara koja su dva uspešna domaća preduzeća "otpisala", pa su ih, umesto na otpad, uputila u ovu ustanovu.

Rukovodstvo je obezbedilo jedan noviji računar, "pentijum četiri", koji, prema rečima direktora, jedini podržava programe za prikupljanje podataka koje im je uputilo Ministarstvo prosvete i sporta.

Nasuprot tome, profesori u nekoliko desetina osnovnih škola u prestonici već godinama drže časove u multimedijalnim učionicama uz pomoć laptopa, velikog platna i projektora. Neke od njih, kao što je OŠ "Lazar Savatić", imaju oko 100 računara. Od nekadašnje kotlarnice je napravljena multimedijalna učionica i jedna vrsta amfiteatra s 250 mesta za sedenje.

– Svi predavači su prošli obuku za korišćenje računara. Povodom godišnjice probijanja Solunskog fronta, profesori srpskog jezika, istorije i muzičke kulture su pripremili čas. Na velikom platnu, u multimedijalnoj učionici, smenjivale su se fotografije iz Prvog svetskog rata praćene muzikom i čitanjem poezije iz tog perioda – kaže Ilija Jovičić, direktor ove ustanove.

Đaci prvaci osmoletke "Jelena Ćetković" imaju svoj kabinet u kojem na računarima uče da čitaju na CD bukvaru, a matematiku vežbaju sabirajući i oduzimajući virtuelne bubamare.

U prigradskim beogradskim naseljima situacija je raznolika.

U sedištu barajevske OŠ "Miodrag Vuković Seljak", koja ima 1.600 đaka u 14 isturenih odeljenja, postoji jedan informatički kabinet, a samo tri isturena odeljenja imaju po jedan računar.

Srednje škole su znatno bolje opremljene, jer je informatika obavezan predmet i sve ustanove imaju barem po jednu računarsku učionicu.

Bez obzira na to kako su opremljene njihove škole, svi rukovodioci jedva čekaju nabavku 30.000 računara, predviđenu Nacionalnim investicionim planom. Koliko će računara dobiti zavisi od broja učenika i opremljenosti škola, ali planirano je da sve škole dobiju po najmanje 16 novih kompjutera sa pratećom opremom.

Jelena Kisin

[objavljeno: 27.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.