U Srbiji je sve na prodaju - diplome fakulteta od 3.000 do 10.000 evra

Izvor: NaDlanu.com, 21.Okt.2012, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji je sve na prodaju - diplome fakulteta od 3.000 do 10.000 evra

Mnogi mladi ljudi idu na faklutet kao u tržni centar, gde su profesori samo kasiri koji naplaćuju diplome, kako se priča, od 3.000 do 10.000 evra.

"Blic" piše da je svaka deseta diploma u Srbiji falsifikovana ili nevažeća, pokazuju procene Ministarstva prosvete. Diplome se na crnom tržištu prodaju po ceni od 3.000 do 10.000 evra, a u svaku prodaju umešan je neko od zaposlenih u školi ili na fakultetu.Zbog sve učestalijih prijava o falsifikovanju diploma srednjih škola i fakulteta, >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << prosvetna inspekcija će narednih meseci dobiti nove inspektore i pooštriti kontrolu. Među falsifikovanim fakultetskim diplomama prednjače one stečene u Republici Srpskoj, jer prema posebnom sporazumu one ne podležu nostrifikaciji u Srbiji. Zatim slede fakulteti s velikim brojem upisanih i diplomiranih studenata, budući da je na njima teže uočiti propust u dokumentaciji i vršiti kontrolu.- Falsifikovanje diploma nije moguće obaviti mimo same ustanove. Visokoškolske diplome imaju hologram, a srednjoškolske serijski broj, tako da ni jedne ni druge nije moguće falsifikovati van ustanove koja ih izdaje i bez umešanosti zaposlenih u njoj. Lažne srednjoškolske diplome češće su od lažnih fakultetskih i uglavnom ih otkrivamo u ugostiteljskoj i saobraćajnoj struci. Kontrolu vršimo po prijavi ili zahtevu, a lažne diplome se odmah poništavaju - kaže za „Blic“ načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.