U Srbiji ima 200.000 patoloških kockara

Izvor: Blic, 02.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji ima 200.000 patoloških kockara

- Dužan sam 23.000 evra i nema šanse da dođem do tog novca. Istekli su svi rokovi za vraćanje. Da li ste ikad bili potpuno sami na svetu? Koliko sam samo opomena čuo proteklih meseci?! Narod kaže „beže od njega kao da je šugav", a ja bih rekao „kao da je kockar". Kocka je bolest i nikako se drugačije ne sme gledati na to. Bolest kao i svaka druga, ali u isto vreme i vrlo specifična.



Ovo je deo ispovesti patološkog kockara izložene u romanu „Ulog" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dejana Stankovića koji je takođe nekad bio kockar. Nakon što se izlečio, Stanković je osnovao Fond za prevenciju patološkog kockanja „Herc".

Prema podacima tog fonda, u Srbiji se konstantno povećava broj patoloških kockara, a među njima je sve više maloletnika. Njihova procena je da u Srbiji živi oko 200.000 ljudi bolesnih od ovog poroka koji je po težini jednak alkoholizmu i narkomaniji.

- Nažalost, taj broj nije 200.000, već ga treba pomnožiti sa tri, jer mnogo trpe i porodice patoloških kockara zbog njihovih dugova i prevara. Fond „Herc" ima i SOS telefon 063-786-15-30 koji neprestano zvoni. Često nas zovu roditelji koji ne znaju šta će sa decom koja su ogrezla u kockanju. Nedavno nas je u ponoć zvala majka zbog pretnji sina da će se ubiti jer duguje 12.000 evra. Iza mnogih kriminalnih radnji i pokušaja samoubistava stoji patološko kockanje. Nažalost, država uopšte ne brine o ovom problemu - rekao je Stanković.

Članica Fonda „Herc" Snežana Stanković napominje da država nema nikakav plan za prevenciju i suzbijanje kockanja. Kladionice i kockarnice se otvaraju na samo tridesetak koraka od osnovnih i srednjih škola, tako da ne čudi da čak petina muških srednjoškolaca svakodnevno posećuje sportske kladionice. Nažalost, mladi ne znaju da kockanje nosi i velike šanse da osoba završi kao socijalni slučaj i da prokocka ono što se u porodici stvaralo i čuvalo generacijama.

U patološko kockanje ubraja se i svakodnevno pozivanje telefonskih kvizova. Čest je primer gospođa koje zovu SOS telefon Fonda „Herc" žaleći se da im je račun za telefon veći od 50.000 dinara, jer su svakodnevno pozivale telefonske kvizove u nadi da će ih uključiti u program.

Psihijatar dr Zoran Đurić, koji leči u Institutu za neuropsihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević" u Beogradu, patološko kockanje definiše kao bolest zavisnosti, a kockare kao poremećene ličnosti koje vremenom izgube slobodu i ne trpe frustraciju. Zato pribegavaju kockanju.

- Oni ne mogu bez uzbuđenja. U momentu kada kockar počne da zapostavlja porodicu i izgubi posao, to je znak da je prerastao u patološkog kockara i da je bolestan. Oni se nikada sami ne obrate lekaru već ih porodica natera onda kada zapadnu u dugove - rekao je dr Đurić za „Blic".

Lečenje patoloških kockara podrazumeva lekove koji podižu količinu seratonina, hormona sreće, ali je neophodna i psihoterapija. Ceo proces lečenja traje veoma dugo, a uspešnost iznosi samo jedan do pet odsto.

Jedan odsto prihoda za prevenciju kockanja

Članovi Fonda za prevenciju patološkog kockanja „Herc" izneli su podatak da je država tokom prošle godine ostvarila prihod od kockanja veći od 100 miliona evra. Zato se zalažu da se od ukupnog prihoda od igara na sreću izdvoji jedan odsto u svrhu prevencije patološkog kockanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.