U Srbiji dve osobe obolele od groznice Zapadnog Nila, evo kako možete da se zaštitite (PREPORUKE)

Izvor: BKTV News, 06.Jul.2018, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji dve osobe obolele od groznice Zapadnog Nila, evo kako možete da se zaštitite (PREPORUKE)

U Srbiji su do sada potvrđena dva slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, koju prenose zaraženi komarci, saopštio je početkom meseca Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Slučajevi su prijavljeni sa Južnobanatskog okruga (opština Pančevo) i teritorije Grada Beograda (opština Palilula).

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju je u okviru Projekta "Entomološki nadzor komaraca i detekcija izazivača vektorskih zaraznih bolesti - groznice Zapadnog >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Nila, denga, čikungunje, Zika groznice i malarije" vršio uzorkovanje i analizu komaraca na prisustvo navedenih izazivača bolesti. Komarci su uzorkovani na teritoriji 17 beogradskih opština i u gradovima Pančevo i Kikinda.

Ispitivanjem zbirnih uzoraka komaraca utvrđeno je prisustvo genoma virusa Groznice Zapadnog Nila u šest uzoraka komaraca sa teritorije opštine Pančevo i šest uzoraka sa teritorije Beograda.

Na teritoriji Pančeva pronađeni su u opštinama: Glogonj, Jabuka, Ivanovo, Starčevo, Vojlovica, Omoljica, a na teritoriji Beograda u opštinama: Čukarica (Julino Brdo), Palilula (Mali Zbeg, Mali Raj, Grge Andrijanovića 2, Grge Andrijanovića 4, Braće Marić), saopšteno je na sajtu Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Groznica Zapadnog Nila je virusno, sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Najviše obolelih ima u periodu najveće aktivnosti vektora - komaraca.

Foto: Pixabay

U našoj zemlji prvi oboleli registruje se, uglavnom, u drugoj polovini jula, a najveći broj obolelih osoba se prijavljuje tokom avgusta. Kod većine zaraženih (u 80 odsto slučajeva) ne javljaju se nikakvi znaci bolesti, dok kod kod 20 odsto inficiranih simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolom u grlu, ledima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom.

Kod malog broja osoba, svega 0,1 odsto, javljaju se teže komplikacije kao što su meningitis ili encefalitis.

PREPORUKA ZAVODA ZA BIOCIDE I MEDICINSKU EKOLOGIJU GRAĐANIMA 

Virus Zapadnog Nila prenosi naša domaća vrsta komaraca Culex pipiens koja se dugo nalazi na teritoriji Beograda i Srbije i ne radi se o nekoj novointrodukovanoj vrsti komaraca. Domaći (kućni) komaraca živi u neposrednoj čovekovoj okolini i može se razmnožavati u svim stajaćim vodama koje se zadržavaju duže od sedam dana. Iz ovog razloga je bitno da građani svojim aktivnostima ne pospešuju njegovo razmnožavanje već da tzv. kolektivnim merama zaštite pomognu u smanjenju njegove brojnosti u neposrednoj čovekovoj okolini, objavljeno je na sajtu Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Mere koje treba da preduzmu  građani prilikom boravka u prirodi:

- korišćenje adekvatnih repelenata na svim otkrivenim delovima tela

- nošenje odeće sa dugim rukavima i nogavicama

- nošenje komotne odeće, jer komarci mogu da ubodu kroz pripijenu odeću

- izbegavati boravak u prirodi u večernjim i jutarnjim časovima kada je i aktivnost komaraca najveća

- izbegavati neuređena izletišta i izletišta uz vodu jer tu ima i najviše komaraca.

U svom neposrednom okruženju građani treba da preduzmu sledeće mere:

- na prozore postaviti mrežice protiv komaraca

- boraviti u klimatizovanim prostorijama, jer je tu brojnost komaraca znatno manja

- koristiti električne aparate protiv komaraca u prostorijama u kojima se boravi

Mere koje mogu preduzimati  građani kako bi u svom okruženju imali manje komaraca:

- uređivanje zapuštenih zelenih površina

- održavanje potoka i kanala u kojima se sakuplјaju atmosferske padavine

- uklanjanje korova i raznog ambalažnog otpada

- redovno održavanje oluka i bazena sa vodom

- Uklanjanje starih automobilskih guma u kojima se može zadržavati voda

- saniranje i redovno pražnjenje septičkih jama i stavlјanje mrežica na njihove otvore

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.