Izvor: RTS, 15.Avg.2022, 08:49

U Srbiji 34 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, doktorka objašnjava koji su simptomi

Tri osobe su preminule, a do sada su registrovana 34 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila. Najviše obolelih je u Beogradu. Epidemiolog dr Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kaže za RTS da u oko 80 odsto slučajeva zaraza prođe bez ikakvih simptoma, dvadesetak odsto slučajeva ima simptome poput gripa, ali da se kod jedan odsto osoba razviju veoma ozbiljni simptomi koji zahtevaju hospitalizaciju.
Na teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beograda registrovano 11 slučajeva sa ozbiljnim oblikom groznice Zapadnog Nila, a jedna osoba je preminula.

Doktorka Ivana Begović Lazarević objašnjava da groznica Zapadnog Nila u oko 80 odsto slučajeva prođe bez ikakvih simptoma.
"Osobu je ujeo zaraženi komarac, ona ima infekciju, ali bez ikakvih simptoma, ni ne zna da je inficirana", dodaje doktorka.
Dvadesetak odsto slučajeva ima simptome poput gripa – povišenu telesnu temperaturu, glavobolju, malaksalost, povraćanje, prolazne ospe po telu, uvećane limfne žlezde. "Otprilike za nedelju do dve dana oni se potpuno oporave", navodi.
"Nažalost, manje od jedan odsto osoba koje dobiju infekciju imaju mnogo ozbiljnije simptome, jako intenzivne glavobolje, koči im se vrat, dezorijentisani su, može da se javi koma, konvulzije, paraliza i takvi slučajevi zahtevaju obaveznu hospitalizaciju. Terapija je simptomatska da bi im se ublažile tegobe", objašnjava doktorka.
Navodi da je svih 11 težih slučajeva groznice Zapadnog Nila u Beogradu hospitalizovano na Infektivnoj klinici, a uglavnom su to osobe starije od 50 godina.
"Najviše su u riziku naši stariji sugrađani sa pridruženim bolestima pluća i srca", kaže Begović Lazarevićeva.
Na pitanje kako da se zaštitimo, doktorka kaže da je najvažnije da se zaštitimo od uboda komaraca tako što ćemo nositi duge rukave, nogavice, kao i da izbegavamo boravak u prirodi kada su komarci najaktivniji – zoru i predveče.
"Ako imamo otkrivene delove tela da ih tretiramo repelentima, da boravimo u klimatizovanim prostorijama ili da imamo komarnike tj. mrežice na prozorima i vratima, a ako građani imaju dvorište bar jednom nedeljno da prazne posudice u kojima drže saksije, kao i one u kojima daju hranu ljubimcima, ako imaju burad ili kante da ih prazne, jer se tu skuplja voda i komarci polažu jaja", navodi doktorka.
Dodaje i da grad Beograd preduzima sistematsko zaprašivanje komaraca, kako bi se larve i odrasle jedinske sistematski uništili.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lazarević: U Beogradu jedna osoba preminula od groznice Zapadnog Nila

Izvor: Beta, 15.Avg.2022

Epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdavlje Ivana Begović Lazarević izjavila je danas da je na teritoriji Beograda jedna osoba preminula od groznice Zapadnog Nila.Saopštila je da je u Beogradu registrovano 11 ozbiljnih oblika medju obolelima od te infekcije."Na svu sreću groznica Zapadnog...

Nastavak na Beta...

NAJNOVIJI PRESEK GROZNICE ZAPADNOG NILA U SRBIJI: Kritično u Beogradu - tri osobe preminule

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Avg.2022

U Beogradu je registrovano 11 slučajeva sa ozbiljnim oblikom groznice Zapadnog Nila, a jedna osoba je preminula..Tri osobe su preminule, a do sada su registrovana 34 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila. Epidemiolog dr Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje objašnjava...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.