U Rektoratu Univerziteta u Beogradu otvoren Sajam stipendija

Izvor: Studio B, 03.Nov.2011, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Rektoratu Univerziteta u Beogradu otvoren Sajam stipendija

Prvi univerzitetski sajam stipendija za studente osnovnih i postdiplomskih studija, na kojem će biti predstavljene mogućnosti školovanja i stipendiranja u zemlji i inostranstvu, otvoren je u Beogradu.

Direktorka Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu Dejana Lazić rekla je na otvaranju da je cilj sajma stipendija, koji se održava u zgradi Rektorata, povećanje informisanosti studenata o mogućnostima studiranja u inostranstvu.

Dejana >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Lazić je navela da se Centru za razvoj karijere često obraćaju studenti s pitanjima o uslovima studiranja u inostranstvu, finansiranju školovanja, popunjavanju obrazaca za prijavu i polaganje testova znanja stranih jezika.

Sajam obuhvata predavanja i prezentacije stipendija zadužbina i fondova beogradskog univerziteta, projekta razmene studenata "Erazmus Mundus", kao i predstvaljanje visokoškolskih ustanova - davalaca stipendija iz SAD, Italije, Švajcarske, Francuske, kao i fondova i programa stipendiranja u Srbiji.

Na sajmu će biti organizovane i susreti i konsultacije sa davaocima stipendija iz SAD, Francuske, Nemačke, Italije, Meksika i Holandije, kao i sa predstavnicima domaćih fondova i institucija.

Državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Ivana Kovačević podsetila je da je Fond za mlade talente od 2008. godine stipendirao oko 6.000 mladih, u šta je uloženo više od milijardu i 300 miliona dinara.

"Poruka koju želimo da pošaljemo mladima u Srbiji, učenicima i studentima je da se učenje i rad isplate", rekla je Ivana Kovačević.

Ona je istakla važnost boravka i studija u inostranstvu, dodajući, međutim, da Fond za mlade talente sprečava "odliv mozgova" pošto svi korisnici stipendija potpisuju ugovor kojim se obavezuju da će pet godina provesti u Srbiji.

Pomoćnik ministra prosvete i nauke Zoran Trninić rekao je da je ove godine resorno ministarstvo za kredite i stipendije za učenike i studente namenilo dve milijarde i 115 miliona dinara.

Trninić je istakao da stipendiju dobiju svi studenti koji ispune uslove i naveo da je 2000. godine odobreno oko 700 stipendija, dok je 2010. stipendirano oko 11.000 studenata.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.