U Podrinju ponovo rodile maline

Izvor: Blic, 07.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Podrinju ponovo rodile maline

Dugotrajan period neuobičajeno toplog vremena za ovo doba godine u Podrinju je prouzrokovao ponovno cvetanje pojedinih vrsta voća i ponovnog roda maline, što se, prema oceni stručnjaka, uz odgovarajuće mere zaštite, neće nepovoljno odraziti na rod u sledećoj godini.

Stučnjak za voćarstvo u Zavodu za poljoprivredu u Loznici Marijina Milutinović danas je rekla Tanjugu da se u zapadnoj Srbiji, isključivo zbog visokih dnevnih temperatura, u prethodnim nedeljama dogodila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << retrovegetacija koja neće imati štetne posledice.

Prema njenim rečima, u opštinama Loznica, Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik, prvenstveno na parcelama koje su većim delom dana izložene suncu, usledila je pojava ponovnog cvetanja pojedinih vrsta voća. Radi se o retrovegetaciji u manjem obimu, što je uočeno u malinjacima i na pojedinim stablima jabuke, oraha i višnje, ali tek ako ta pojava uzme maha, odnosno zahvati dva do tri procenta krošnje, neophodno je odseći grane na kojima su cvetovi, rekala je Milutinovićeva.

Kada je reč o ponovnom rodu maline, što je u prethodne četiri godine u ovom delu Podrinja bila stalna pojava za sortu vilamet, treba obaviti orezivanje vršnih delova ovogodišnjih izdanaka, kako ne bi došlo do iznurivanja biljaka i smanjivanja prinosa sledeće godine.

"Zrele plodove maline treba obrati i upotrebiti, jer su ukusni i aromatični, dok preostale zametnute plodove, zajedno sa grančicom, treba odstraniti i izneti iz malinjaka'', preporučila je ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.