U Pančevu deset puta više čađi nego što je dozvoljeno

Izvor: Politika, 05.Nov.2010, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Pančevu deset puta više čađi nego što je dozvoljeno

Pančevo – „Nije moguće da se u gradu teško diše, a da je u vašim fabrikama sve u redu. Hajde da ne vređamo inteligenciju ljudi.”

Ovim rečima obratila se predstavnicima pančevačkog naftno-hemijskog kompleksa Vesna Martinović, gradonačelnica Pančeva, na jučerašnjem sastanku gradskog tima za vanredne situacije. Već okolnost da je sastanak sazvan govori o količini zagađenja koje se poslednja tri dana sručilo na grad i recipročno tome, protestu građana koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se obrušio na glave zagađivača, ali i nadležnih u gradu.

Na sastanku s gradonačelnicom predstavnici fabrika su tvrdili da u proizvodnji nema problema, da nije bilo ispada, pa samim tim i da ne snose odgovornost za aerozagađenje.

Aparati koji prate zagađenje u zgradi gradske uprave zabeležili su tokom poslednja tri dana povremena višesatna prekomerna zagađenja benzenom, ugljovodonicima, ali i amonijakom. Aparati pančevačkog Zavoda za javno zdravlje zabeležili su 4. novembra deset puta veće količine čađi od dozvoljenih. Veliki broj Pančevaca žali se na bolove u grlu i gastrointestinalne tegobe.

Vladimir Delja, većnik zadužen za ekologiju bio je sklon sumnji da veliko zagađenje dobrim delom potiče od isparavanja iz postrojenja za preradu otpadnih voda, koje zajednički koriste Rafinerija i Petrohemija. U saopštenju Ministarstva za zaštitu životne sredine kaže se da vanrednim inspekcijskim pregledom tamo nisu konstatovani problemi, ali je ipak naloženo da se do kraja godine primene mere koje će bazen sa otpadnim vodama učiniti manjim zagađivačem. Problem je stari i dobro znan, ali Petrohemija nema para za izgradnju „krova” nad bazenom koji bi sprečio isparenja, a država je obećala pomoć, ali i ona je u istoj finansijskoj situaciji.

Republički inspektor je privremeno zabranio, u noći od četvrtka na petak, pretakanje primarnog benzina iz Rafinerije za Petrohemiju, ali to nije dalo očekivane rezultate. Inspektori pretpostavljaju da „zagađujuće materije potiču iz individualnih ložišta i industrijskih izvora”. ,„Krivi” su i meteorološki uslovi, ponajviše vetar koji je prestao da duva. Nad Pančevom se smog ne podiže.

M. Šašić

objavljeno: 06/11/2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pančevo: Koncentracija benzena devet puta iznad dozvoljenog

Izvor: Blic, 06.Nov.2010, 00:20

Gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović zatražila je od Rafinerije nafte, Petrohemije i Azotare da do sutra pre podne dostave mere za smanjenje zagađenja. Aparati su u poslednja 24 časa beležili povećanje koncentracija benzena koji je dostizao i 70 mikrograma po kubnom metru vazduha što je devet...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.