Izvor: B92, 25.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Pančevu "Maske su u trendu"

Pančevo -- Iako se sirene koje oglašavaju povišeni nivo stetnih materija u Pancevu sve češće čuju, protesti građana u ovom gradu sve su ređi.

Zato su učenici pančevačke gimnazije "Uros Predić" organizovali akciju Maske su u trendu. Oni žele sa skrenu pažnju državnih organa na uslove u kojima žive ali i da podstaknu svoje sugrađane da im se pridruže u mirnom protestu. Dok se njihovi vršnjaci pre nastave preslišavaju, pančevački gimnazijalci se za početak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << školskog dana spremaju stavljajući hirurške maske na lica.

Na tu ideju došli su u decembru kada su zbog malog broja okupljenih građana bloklade Rafinerije propale. Kažu da prema zagađenju nije ravnodušna samo država već i njihovi stariji sugrađani.

Sa maskama na licu predaju i profesori. Iako na to nisu bili obavezni, profesor istorije Aleksandar Đorđević kaže da su sve njegove kolege pristale da se priključe ovoj akciji: "Kod nas građani još uvek nemaju svest da treba da stvar uzmu u svoje ruke i nadam se da će u budućnosti se to promeniti i da će građani najzad ostvariti svoja prava".

Najistrajniji maske ne skidaju ni na putu do kuće. Ovaj neobični detalj na licima pančevačkih đaka ne zbunjuje njihove starije sugrađane koji su vec navikli na slične akcije u kojima sami retko učestvuju.

Kada se završi akcija Maske u trendu, Đački parlament pančevačke gimnazije odlučiće na koji način će nastaviti s mirnim protestima. Razmišljaju da se povežu i s vršnjacima iz Smedereva, Bora, Obrenovca koji, kao i oni, odrastaju u blizini najvećih zagađivača na Balkanu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.