U Nišu više od 2.000 Roma, nijedan zaposlen u birou

Izvor: B92, 02.Mar.2021, 19:37

U Nišu više od 2.000 Roma, nijedan zaposlen u "birou"

Liga Roma pokrenula je inicijativu za donošenje Zakona koji će omogućiti da u državnim i gradskim ustanovama i institucijama Romi čine 2,4 odsto zaposlenih, koliko ih procentualno ima u našoj zemlji u odnosu na ukupan broj stanovnika, izjavio je danas predsednik Stalne konferencije romskih udruženja gradjana – Lige Roma Osman Balić.

Balić je na sastanku sa predstavnicima Ministarstva za ljudska i manjinska prava rekao da Liga Roma nije zadovoljna sadašnjim stepenom učešća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacionalnih manjina u državnom i javnom sektoru, pišu Niške vesti.

„Mi po Ustavu jesmo društvo jednakih šansi, ali na žalost posle 30 godina demokratije broj pripadnika nacionalnih manjina u državnom i javnom sektoru, pa i u privatnom sektoru, je zanemarljiv“, izjavio je Balić.

Prema njegovim rečima, inicijativa Lige Roma o donošenju posebnog zakona kojim će biti regulisano zapošljavanje pripadnika nacionalnih manbjina naišla je na podršku odbora u Skupštini Srbije i očekuje se skoro formiranje radne grupe u za izradu tog zakona.

"Posle 30 godina demokratije nema potrebe da očekujemo nečiju dobru volju niti milostinju nego treba poštovati Ustav i zakon", istakao je Balić.

Kako je kazao, u Nišu je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje preko 2.000 Roma, mnogi su i sa fakultetskom diplomom, a niška filijala NSZ nema ni jednog službenika Roma.

Balić je dodao da je u Srbiji sigurno oko 80.000 nezaposlenih Roma nije na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kazao je da ni u Centru za socijalni rad u Nišu nema ni jednog zaposlenog Roma, iako su Romi godinama korisnici tog centra.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić najavila je da će predstavnici tog ministarstva obići sve okruge u Srbiji u cilju veće zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne samouprave, posebno Roma i Romkinja.

Čomić je rekla da to ministarstvo još ne raspolaže uporednim podacima o tome koliko pripadnika nacionalnih manjina po zakonu treba da bude zaposleno u javnom administraciji, a koliko ih zaista ima.

"Sa jedne strane to što nema podataka je razumljivo jer u Srbiji je nam je manje važno kakvog je ko porekla, od toga da razume kakav je posao koji treba da radi", izjavila je Čomić.

Dodala je Srbija ima odlične zakone i da su naši zakonski okviri koji se tiču nacionalnih manjina ispred mnogih rešenja u Evropskoj uniji, ali da je problem što se zakoni ne primenjuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.