Izvor: B92, 22.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Narodnoj biblioteci Srbije štrajk

Beograd -- Sindikat Narodne biblioteke Srbije nastavlja štrajk upozorenja sa zahtevom da se povećanjaju zarade zaposlenih u kulturi.

Štrajk upozorenja počeo je 9. februara. U saopštenju sindikata navodi se da "nije prihvatljivo objašnjenje ministra Mlađana Dinkića da ne postoji mogućnost da se povećaju plate zaposlenima, naročito onima sa srednjom i nižom stručnom spremom, jer to ne dozvoljavaju budžetski okviri".

"Pitamo se koji to okviri dozvoljavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povećanje plata ministrima i poslanicima? Zahtevi bibliotekara su minimalni i neznatno bi doprineli poboljšanju životnog standarda, a to povećanje u budžetu bi se merilo promilima", dodaje se u saopštenju.

Štrajkači zahtevaju povećanje zarada za sve grupe zaposlenih u nacionalnoj biblioteci, izjednačavanje koeficijenata zaposlenih u Narodnoj biblioteci Srbije sa zaposlenima u Beogradskoj filharmoniji i smenu republičkih ministara kulture i finansija.

Uredba o povećanju zarada zaposlenih u republičkim ustanovama kulture, koja je usvojena na predlog Ministarstva finansija Srbije, stupila je na snagu 29. januara i njom je predviđeno povećanje zarada zaposlenih u rasponu od 20 do 60 odsto, u zavisnosti od kvalifikacija i radnog mesta zaposlenih.

Najveće povećanje raspona od 60 odsto predviđeno je za zaposlene u Beogradskoj filharmoniji, a radnici koji u kulturi obavljaju poslove s nižom i srednjom stručnom spremom ostali su bez povećanja zarada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.