U Kuršumliji broj stanovnika kao 1900. godine

Izvor: Glas javnosti, 17.Jun.2012, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kuršumliji broj stanovnika kao 1900. godine

KURŠUMLIJA - Proteklih nekoliko decenija, broj stanovnika na teritoriji opštine Kuršumlija drastično je smanjen, pa je sada gotovo jednak broj stanovnika iz 1900. godine, rekao je turizmolog i analitičar demografskog kretanja stanovništva Radovan Tanasković.

Prema njegovim rečima, najviše stanovnika Kuršumlija je imala 1953. godine, duplo više nego danas. Tanasković je kazao da je tada Kuršumlija imala 40.000 stanovnika.

Broj stanovnika opštine rastao je od 1878. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << do 1910. godine, da bi se, zbog ratova, do 1921. godine drastično smanjio. No, odmah posle ratova prirodni priraštaj je bio veliki pa se 1953. godine stiglo i do 40.000 stanovnika.

"To je najveći broj stanovnika koji je zabeležen u ovoj opštini. Interesantno je da je od tog broja samo šest odsto živelo u gradu, dok je 94 odsto stanovnika živelo u kuršumlijskim selima", rekao je Tanasković.

Po poslednjem popisu iz 2011. godine u Kuršumliji živi 19.000 stanovnika, od čega je oko 70 odsto u gradu, a ostatak u selima.

Tanasković je rekao da ne veruje da će se istorija ponoviti i da će Kuršumlija ponovo imati veliki broj stanovnika kao 1953.godine.

"Naročito se to neće dogoditi u ovdašnjim selima. Danas postoji moderna tehnologija za poljoprivrednu proizvodnju koja ne uslovljava veliki broj radne snage, odnosno veći broj seoskog stanovništva, kao što je to bilo polovinom 20. veka", rekao je Tanasković i dodao da je potrebno ukrupnjavanje poseda i formiranje farmi u selima da bi se povećao broj ljudi u seoskim sredinama.

U seoskim sredinama na teritoriji opštine danas žive uglavnom staračka domaćinstva, tako da se, kako je ocenio Tanasković, uskoro može očekivati naglo pražnjenje sela. U proteklih deset godina potpuno je opustelo desetak sela.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.