U Institutu Dedinje urađena prva gasna angiografija na Balkanu

Izvor: BKTV News, 17.Okt.2018, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Institutu "Dedinje" urađena prva gasna angiografija na Balkanu

U Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje” danas su urađene dve procedure iz interventne vaskularne radiologije u kojima je umesto klasičnog jodnog kontrastnog sredstva korišćen ugljen dioksid.

Automatski injektor za ubrizgavanje CO2 je moderna i nova tehnologija u interventoj vaskularnoj radiologiji, a u Evropi i svetu se koristi u dijagnostičkim i terapijskim procedurama kod pacijenata sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom i kod pacijenata kod kojih bi primena >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << jodnog kontrastnog sredstva dovela do značajnog oštećenja organizma, navode u Institutu "Dedinje".

Prvu gasnu angiografiju ikad urađenu na prostorima Balkana, izveli su doktori Branko Petrović, Želimir Antonić i Vladimir Kovačević.

Još jedan podvig lekara VMA: Uklonjen redak maligni tumor težak 25 kilograma

FOTO: ikvbd.com

FOTO: ikvbd.com

Ugljen dioksid spada u red najsigurnijih kontrastnih sredstava jer ne izaziva alergijske reakcije, doza se može ponavljati više puta, veoma jednostavno se putem disanja izbacuje iz organizma, pruža visoki kvalitet slike, ne izaziva rizik po zdravlje pacijenta i pomaže pri daljem lečenju, objašnjavaju u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje”.

Mislila je da ima bolesno srce, ali je ubrzo saznala strašnu dijagnozu: Ovo je Erikina priča

Institut „Dedinje“ je ovim postupkom postao prvi centar na Balkanu koji je uvrstio ovu dijagnostičku i terapijsku proceduru u svoj svakodnevni rad kako bi podspešio i podigao kvalitet rada na još viši nivo, a sve zarad svojih pacijenata.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.