Izvor: Blic, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatsku nije uvezen sporni mančmelou

Hrvatsko Ministarsto zdravlja i socijalne brige saopštilo je danas da u Hrvatsku nije uvezena sporna pošiljka slatkiša "mančmelou klasik" poreklom iz Srbije, za koju se sumnjalo da sadrži bakteriju salmonela.

Ministarstvo zdravlja Hrvatske je saospštilo da je kontrola pokazala da sporni proizvod nije uvezen u Hrvatsku, i da su, osim proizvoda "mančmelou klasik" u pakovanju od 105 grama, čiji je rok upotrebe do 2. januara 2008. godine, uzeti uzorci istog proizvoda, ali iz druge >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pošiljke.

"Rezultati ispitivanja su negativni, pa je stoga potrošnja hrane 'mančmelou klasik', poreklom iz Srbije proizvođača 'Jaffa Crvenka AD Crvenka' u Hrvatskoj potpuno sigurna", piše u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja je zahvalilo trgovačkom preduzeću "Dicentra" koja uvozi taj proizvod u Hrvatsku, zbog saradnje sa državnim telima zbog hitnih mera kako bi se sa tržišta privremeno povukao proizvod u čiju se zdravstvenu ispravnost sumnjalo.

"Mančmelou" je u Hrvatskoj povučen preventivno iz prodaje u subotu na osnovu sumnji u ispravnost, pošto je sanitarna inspekcija Slovenije saopštila da je u tom proizvodu nađena salmonela.

SPO pozvao državne funkcionere da podrže Jafin mančmelou

Funkcioner Srpskog pokreta obnove (SPO) Milan Đukić pozvao je danas visoke državne funkcionere da odu u fabriku Jafa u Crvenki i na licu mesta "degustiraju" proizvod "mančmelou", "kako bi pokazali svoju veru u ispravnost tog proizvoda".

Đukić je pozvao predsednika i premijera Srbije, Borisa Tadića i Vojislava Koštunicu, sve ministre u Vladi Srbije, predstavnike političkih stranaka, javne ličnosti i medije da organizovano odu u "Jafu" u Crvenci i pruže podršku menadžmentu i radnicima.

"Konzumirajmo 'mančmelou' na licu mesta i time pokažimo svoju veru u ovaj proizvod koji smo voleli u detinjstvu i koji volimo i danas - i mi i naša deca", poručio je Đukić.

On je dodao da to nije "političko obraćanje niti politička inicijativa, već je stvar dobrog ukusa".

Zdravstveni inspektorat Slovenije obavestio je u petak, 13. jula trgovinski centar "Merkator" u Sloveniji da "mančmelou" sadrži bakteriju salmonela, tako da je taj proizvod iz preventivnih razloga povučen iz prodaje i preduzete su mere da se zaštite potrošači.

Mančmelou ispravan i u Makedoniji

Direkcija za hranu Makedonije saopštila je danas da je kontrolom tržišta utvrđeno da je slatkiš "mančmelou" Jafe iz Crvenke ispravan. Laboratorijska ispitivanja tog slatkiša sa rokom upotrebe do 18. oktobra i 11. novembra ove godine pokazala su da je proizvod ispravan i u saglasnosti sa propisima o bezbednosti hrane, potvrdila je makedonska direkcija za hranu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.