U Bugarskoj počelo zajedničko bugarsko-srpsko bojevo PVO gađanje “Šabla-2023“, srpski “raketaši“ sa Nevama i Kubovima, piloti lovačke avijacije na MiG-ovima 29

Izvor: TangoSix.rs, 05.Jun.2023, 12:02

U Bugarskoj počelo zajedničko bugarsko-srpsko bojevo PVO gađanje “Šabla-2023“, srpski “raketaši“ sa Nevama i Kubovima, piloti lovačke avijacije na MiG-ovima 29

Kako je u petak 2. juna objavilo Ministarstvo odbrane Bugarske, u periodu od 5. do 9. juna će se na PVO poligonu bugarskog ratnog vazduhoplovstva Šabla održati zajedničko bojevo gađanje ‘‘Šabla-2023‘‘ uz eksperimentalno i zajedničko bojevo gađanje jedinica PVO bugarske armije i avijacijskih jedinica bugarskog ratnog vazduhoplovstva. Istovremeno, prema jedinstvenom rasporedu biće održana i zajednička borbena gađanja sa jedinicama RV i PVO Vojske Srbije, a navodi se da će >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << na vežbi učestvovati više od 1.200 pripadnika bugarskih i srpskih oružanih snaga.
Ratno vazduhoplovsto Bugarske će zajedno sa Kopnenom vojskom, Ratnom mornaricom i Zajedničkom komandom za specijalne operacije, četiri dana raditi na unapređenju pripreme jedinica za učešće u zajedničkoj operaciji. Intenzivno gađanje vršiće se različitim kopnenim i vazdušnim platformama na vazdušne i površinske ciljeve. Kako se navodi, glavni cilj vežbe je unapređenje interakcije između formacija bugarske armije, koje učestvuju u zajedničkoj grupi za izvođenje operacije obezbeđenja vazdušnog i pomorskog suvereniteta Bugarske, uz pokrivanje državne granice.
Dejstvo sistema S-300 PVO Bugarske 2015. godine / Foto: Ministarstvo odbrane Bugarske Pored povećanja sposobnosti svojih protivvazduhoplovnih raketnih snaga, ratno vazduhoplovstvo ima za cilj da unapredi dejstva avijacije u uništavanju vazdušnih i površinskih ciljeva. Borbena oprema kojom bugarske vazduhoplovne snage učestvuju na „Šabli – 2023” uključuje protivvazduhoplovne raketne sisteme S-300, S-125 „Neva”, S-75 „Volhov”, 2K12 „Kub”, prenosne protivvazduhoplovne raketne sisteme Strela-2M, kao i lovačke avione MiG-29, jurišne avione Su-25, i helikoptere Mi-17 i Mi-24. Piloti lovačkih aviona MiG-29 izvršiće raketiranje padobranskih ciljeva u vazduhu vođenim raketama vazduh-vazduh, dok će posade jurišnika Su-25 i helikoptera Mi-24 dejstvovati na morske površinske ciljeve topovskim i raketnim naoružanjem.
Jedinice PVO bugarske Kopnene vojske obučavaće svoje pripadnike u gađanju vazdušnih ciljeva raketnim sistemima PVO Osa-AKM i Strela-2M, i protivavionskim topovima ZU-23-2. Raketno-artiljerijske formacije će izvoditi borbena gađanja raketnim sistemom zemlja-zemlja 9K79 „Točka“ i izvršavaće zadatke gađanja artiljerijskim sredstvima po morskim površinskim ciljevima. Mornarica će vršiti radarski i radiotehnički nadzor sa dva obalska položaja, kontrolu plovidbe sa dva broda i izvršiti gađanje prenosnim raketnim sistemom PVO Strela-2M. Sa jednim helikopterom i čamcem, Mornarica će biti spremna za hitne slučajeve i traganje i spasavanje.
Pripadnici ARJ za PVD Vojske Srbije koristiće sisteme PVO “Neva“ i “Kub“ bugarske armije / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Bugarsko ministarstvo odbrane dalje saopštava da će raketne jedinice PVO Vojske Srbije koristiti raketne sisteme S-125 ‘‘Neva‘‘ i 2K12 ‘‘Kub‘‘ bugarske armije (rakete će ipak verovatno biti srpske, što je uvek do sada bila praksa) i njima će izvršiti raketiranje ciljeva u vazduhu koje će imititati padobranske i radio-upravljane mete. Kako se navodi, srpska avijacija će učestvovati sa avionima MiG-29 koji će biti bazirani na aerodromu Plovdiv. Njihove posade će izvoditi borbena gađanja različitim tipovima vazduhoplovnih raketa, ciljeve u vazduhu će takođe imitirati svetleće padobranske i radio-upravljane mete.
Biće to sedmo učešće pripadnika RV i PVO VS na PVO vežbi u Bugarskoj, ‘‘raketaši‘‘ su dolazili na Šablu svih sedam puta, dok je pilotima lovačkih aviona ovo četvrto učešće. Prvo zajedničko bugarsko-srpsko PVO gađanje (na gađanjima su ponekad učestvovale i druge države, poput Slovačke i SAD), održana je 2010. godine, a Vojska Srbije je dolazila u Bugarsku i 2011, 2013, 2017, 2019, i 2021. godine.
The post U Bugarskoj počelo zajedničko bugarsko-srpsko bojevo PVO gađanje “Šabla-2023“, srpski “raketaši“ sa Nevama i Kubovima, piloti lovačke avijacije na MiG-ovima 29 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.