U Bogovađi kao u košnici

Izvor: Politika, 13.Dec.2012, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Bogovađi kao u košnici

U centru za azilante kod Lajkovca trenutno boravi 270 lica iz celog sveta, što je dvostruko veći broj od predviđenih kapaciteta

Lajkovac – Ono od čega su strahovali u Centru za azil u Bogovađi kod Lajkovca, to se sa prvim snegom i niskim temperaturama obistinilo. Grupe izbeglih lica sa svih meridijana svakodnevno u talasima pristižu na ovu destinaciju stavljajući njene domaćine pred veliko iskušenje, a često i pred nerešiv problem kada je u pitanju njihov prihvat >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i smeštaj. Iz centra poručuju da nadležni treba pod hitno da pronađu novi ili dodatni prostor, jer je Bogovađa prebukirana.

Da u ovom, pored Banje Koviljače, drugom centru za azil u Srbiji, nema mesta ni za drvce šibice ustvrdio je za naš list Stojan Sjekloća, upravnik centra, uz podatak da je trenutno pod njegovim krovom smešteno 270 lica, dvostruko više od predviđenog kapaciteta. Prema njegovom saznanju, van kapija je 50–70 azilanata koji su spas od hladnoće potražili u napuštenim vikendicama na prostoru Bogovađe i okolnih sela, kao i u privatnim kućama, najverovatnije, uz određenu novčanu nadoknadu. Među takvim licima, dodao je, nema žena sa decom, jer za te dve najosetljivije grupe naprosto iznalaze mesta na najrazličitijim mestima pod krovom centra. Praktično, za sada samo u kuhinji, ambulanti i kancelariji upravnika još nisu montirani kreveti i pomoćni ležajevi za smeštaj azilanata.

– Priliv azilanata je svakodnevan i mi smo se našli u mat poziciji. Inače, kroz iznuđeno dvostruko uvećanje broja primljenih lica ozbiljno ugrožavamo elementarne uslove i predviđene standarde usluga koje treba da pružimo. I pored ove izražene teskobe nema netrpeljivosti i incidenata, jer je, valjda, ljudima jasno sa kakvom problemom se svi suočavamo i maksimalno su tolerantni i kooperativni u saradnji sa osobljem centra. Ako me pitate šta je rešenje, odgovoriću kratko i jasno: u hitnom pronalaženju novog većeg prostora ili otvaranju trećeg centra. O tome sam upravo ovih dana pismeno izvestio sve nadležne institucije u čijem opisu rada su azilanti – kaže Sjekloća, uz podatak da se u prvom hladnom talasu niko od azilanata nije smrzao iako je među njima najveći broj onih koji dolaze iz afričkih i azijskih zemalja od Somalije, preko Sirije do Avganistana i Iraka. On napominje da bi odlaganjem rešavanja dodatnih kapaciteta za smeštaj nastali veliki problemi i poništen sav dosadašnji visoko humani i profesionalni rad ne samo centra u Bogovađi već i Komesarijata za izbeglice Republike Srbije, jer nepredvidiva i duga zima tek treba da pokuca na njihova vrata.

Inače, centar za azil u Bogovađi otvoren je pre godinu i po dana kao odgovor na probleme i prebukiranost u kojoj se našao centar u Banji Koviljači, i to sa kraćim rokom trajanja. Međutim, nestabilna situacija u više delova sveta poremetila je sve prognoze i očekivanja. 

B. Novović

objavljeno: 14.12.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.