U Beogradu obeležen Dan mladosti

Izvor: Politika, 25.Maj.2011, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beogradu obeležen Dan mladosti

BEOGRAD – Polaganjem venaca i štafeta na grob Josipa Broza Tita u Kući cveća i umetničkim programom, na platou ispred Muzeja istorije Jugoslavije, obeležen je 25. maj, Dan koji je za Titovog života slavljen kao njegov rođendan.

Poštovaoci Titovog lika i dela strpljivo su čekali u redu da bi posetili njegov grob, poklonili se svom maršalu, komandantu i doživotnom predsedniku i upisali u knjigu utisaka na ulazu u Kuću cveća.

Osim građana koji su došli iz bivših >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jugosnovenskih republika i gradova širom Srbije, venac na Titov grob je, kao i svake godine, među prvima položila njegova supruga Jovanka Broz, unuk Joška Broz sa porodicom, kao i delegacija SUBNORA-a.

U Titovu čast, Komunistička partija, čije je predsednik Joška Broz organizovala je kulturno - umetnički program na bini ispred Muzeja istorije Jugoslavije, u želji da ovakav navčin obeležavanja 25. maja postane tradicija.

Titov unuk poručio je prisutnim građanima da će njegova partija „slediti Titov put” i da će se boriti da uđe u parlament i raditi za interes naroda, dodajući da Komunistička partija sad ima oko 60.000 članova, a da je među njima veliki broj mladih.

Proslavu su uveličali stihovi o Titu i njegovom životu, koje je, u ime autora, pročitao glumac Goran Sultanović, a dokaz da sećanje na doživotnog predsednika još živi su sitnice koje su se mogle kupiti - suveniri, bedževi, magneti i majice sa njegovim likom.

Proslavu je i ove godine obeležila štafeta bratskog slovenskog i hrvatskog naroda koja je 17. aptrila krenula iz Umaga. Štafete su doneli i predstavnici Makedonije, Crne Gore, Libije i nekoliko gradova iz Srbije.

Kao simbol ljubavi i mira u parku ispred Kuće cveća ranije je postavljena i skulptura „Ljubav, sreća, istina”, delo umetnice Marte Jovanović, koja je rano jutros, po ugledu na nekadašnje radne akcije, organizovala performans ispred Muzeja istorije Jugoslavije.

U okviru performansa, oko 50 omladinaca posadilo je crvene karanfile, kojima je na engleskom jeziku ispisano „Verujemo u Boga”.

„Ta rečenica stoji na američkom dolaru, pa tako treba da simbolizuje spajanje kapitalizma i komunizma, kao i vezu između prošlosti i budućnosti”, rekla je Jovanovićeva.

Tanjug

objavljeno: 25/05/2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.