U Beogradu 82 odsto mladih zadovoljno svojim životom

Izvor: Blic, Beta, 10.Sep.2009, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beogradu 82 odsto mladih zadovoljno svojim životom

U Beogradu 82 odsto mladih je zadovoljno sadašnjim životom, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje koje je sproveo Cesid za potrebe Kancelarije mladih gradske uprave grada Beograda.



Istraživanje je pokazalo da to zadovoljstvo opada u uzrastu od 25 do 30 godina, što je posledica brojnih problema koji se javljaju u tim godinama poput završetka fakulteta i traženja posla.

Istraživanje je sprovedeno od 22. do 30. avgusta ove godine na uzorku od 1.427 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ispitanika uzrasta od 15 do 30 godina.

Najveći procenat ispitanika, u proseku čak 44 odsto, svoje slobodno vreme najčešće provode u druženju i izlascima sa prijateljima, a ono što je primećeno kod mlađih u Beogradu jeste da se veoma mali procenat odlučuje da slobodno vreme potroši na neki kreativan hobi kao i na pozorište, bioskope i muzeje - svega jedan odsto u proseku.

Mladi u Beogradu ne posvećuju dovoljno vremena edukaciji i učenju, te tako svega tri odsto mladih u proseku koristi slobodno vreme za sopstevni napredak i usavršavanje.

Njih 72 odsto tvrde da su stalno u nekom pokretu, da ne mogu da miruju, što je, kako iz Cesida upozoravaju, u kontraditkornosti sa podatkom da omladina u vrlo maloj meri učestvuje u radu organizacija i institucija.

Istraživanje je pokazalo da više od polovine mladih nema primanja uopšte ili ima primanja koja su neredovna ili su samo na određeno vreme.

Prema podacima istraživanja, 55 odsto mladih je reklo da je vadilo vize i putovalo u inistranstvo, ali u Cesidu navode da taj procenat nije tačan jer policijski podaci o izlascima iz zemlje pokazuju mnogo manji procenat. Prema rečima Đorđa Vukovića iz Cesida, razlog zbog kojeg su ti podaci različiti je verovatno to što mlade često sramota da priznaju da nisu nikad otišli iz zemlje. Osam odsto ispitanih reklo je da ni ne želi da otputuje.

Istraživanje je pokazalo i da 46 odsto mladih ne vodi računa o svojoj kondiciji i zdravlju. Istraživanje je pokazalo i da svaki deseti omladinac u Beogradu ne vidi nikakav problem sa "lakim drogama" jer ih pre svega vidi kao dobre za opuštanje, a smatra da ni na koji način ne stvaraju zavisnost, dok je pet odsto ispitanika rekalo da je spremno i da prodaje drogu.

Kada je reč o bezbednosti u sabraćaju svaki deveti ispitanik smatra da je nošenje kacige kada se voze motori samo formalnost i da ne može mnogo da pomogne u nesrećama, dok je skoro svaki četvrti u nedoumici kada je u pitanju upotreba sigurnosnih pojaseva prilikom vožnje automobilom.

Internet je najučesatlije sredstvo komunikacije, čak kod 85 odsto mladih. Istraživanje je pokazalo i da 43 odsto ispitanika zadovoljno pravcem u kom se razvija Beograd, dok svaki treći ispitanik ocenio da Beograd "stoji u mestu".

Psiholog Žarko Trebješanin rekao je da je pozitivno iznenađen podacima da su mladi zadovoljni svojim životom i da bi trebalo uraditi istraživanje šta je to sa čime su mladi u Beogradu zadovoljni, s obzirom da je istraživanje pokazalo da mladi nisu baš aktivni, kao i da slobodno vreme ne provode na raznim kulturnim mogućnostima koje pruža glavni grad.

Trebješanin je rekao da bi se trebalo zamisliti nad tim što je istraživanje pokazalo da mladi malo čitaju i da malo rade na usavršavanju.

Prema njegovim rečima, rezultat istraživanja da su mladi zadovoljni sadašnjim životom se može različito tumačiti jer to može da znači i da su mladi zadovoljni jer su snizili kriterijume ili prosto ne veruju da može biti bolje.

Iz Cesida navode da su mladi u Beogradu izrazili zadovoljstvo sadašnjim životom verovatno zato što im glavni grad pruža više mogućnosti, dok bi rezultati tog istraživanja u drugim mestima po Srbiji bili sigurno drugačiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.