Tužilaštva najslabija karika u zašititi uzbunjivača

Izvor: RTS, 09.Sep.2019, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštva najslabija karika u zašititi uzbunjivača

Zakon o zaštiti uzbunjivača, koji pomaže građanima koji prijave korupciju ili kriminal, primenjuje se više od četiri godine. Za to vreme, zakon je dao dobre rezultate i pokazao da sudovi efikasno pružaju zaštitu onima koji prijave korupciju, kažu stručnjaci, ali ukazuju i na najslabije karike u njegovoj primeni – očekuju veće angažovanje tužilaštva na istraživanju prijava.
Pre 13 godina je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ukazao na kriminalne radnje lekara Hitne pomoći i privatnih pogrebnih preduzeća, a umesto nagrade je, prvo smenjen, a dve godine kasnije i otpušten. Bivši direktor Hitne pomoći Borko Josifovski, pravdu je čekao više od decenije. Konačno, u oktobru prošle godine, Viši sud u Beogradu je presudio u njegovu korist. Nekoliko meseci kasnije Apelacioni sud preinačio je prvostepenu presudu.

Josifovski ističe da je obrazolženje presude apsurdno.
Kako navodi, utvđeno je da je uzbunjivač, da sam po kriterijumima zakona, izneo činjenice na razumnoj osnovi. Odnosno izneo prave činjenice, koje je trebalo da javnost čuje.
"S druge strane mi je ukinuta zaštita. Prema navodima, nisam mogao da dobijem zaštitu iz Zakona o uzbunjivačima, jer je moje uzbunjivanje bilo pre donošenja tog zakona", dodaje Josifovski.
Zaštitu je dobio uzbunjivač Tomislav Veljković iz Rače, koji je pre tri godine prijavio opštinsku proneveru od 600 hiljada evra. Prvo je dobio otkaz, a dva dana kasnije ga je zakon vratio na posao. Ipak, njegova krivična prijava još nije stigla na red.
"Ja sam se interesovao pre nekih devet meseci, bio u Kraljevu, posetio postupajućeg tužioca. Nažalost, rezultata još uvek nema", navodi Veljković.
Da bi rezultata bilo, potrebno je, kaže ministarka pravde, veće angažovanje tužilaštava.
Nela Kuburvić kaže da Republičko javno tužilaštvo treba da sačinjava godišnje izveštaje koje će pokazati šta se dešavalo s prijavama uzbunjivača.
"Nije samo kontakt sa uzbunjivačima kada se uzbunjivač pojavi u tužilaštvu, treba se raditi na proaktivnosti. Da prijava može biti objavljeni članak, objavljena fotografija, tako da je to nešto na čemu će se insistirati", ukazuje resorna ministarka.
Ohrabrivanje da se prijavi kriminal
Treba insistirati, kažu stručnjaci, i na osnaživanju antikoruptivne atmosfere – ohrabriti ljude da prijave kriminal, bez straha od odmazde.
Ambasador SAD Kajl Skot kaže da je ambasada da sada obučila predstavnike 35 lokalnih samouprava da na odgovarajući način primaju žalbe uzbunjivača i reaguju na njih.
"Obučili su se da razumeju mogućnosti i ogračinjenje svojih funkcija i da preduzimaju korake na pružanju adekvatne zaštite uzbunjivačima", dodaje Skot.
Glavni i odgovorni urednik portala Pištaljka Vladimir Radomirović poručuje da nije dovoljno da uzbunjivač ima samo radno-pravnu zaštitu, već da i ono na šta uzbunjivač ukazao poslodavac ili državni organ istraži do kraja i da kazni one koje su krivi.
Od početka primene Zakona o zaštiti uzbunjivača - juna 2015. do kraja prošle godine pred sudovima su bila 622 predmeta, od čega je više od 530 rešeno.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.