Tužbe za strah

Izvor: Politika, 12.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužbe za strah

Pančevci, njih 1.193, sada ne tuže za trovanje, jer se to pokazalo teško dokazivim, već traže odštetu za pretrpljenu bojazan

PANČEVO – Bilo je i ranije za njih komplikovanih suđenja i stavljanja na probu pravničkog umeća, ali nikada oči javnosti nisu bile tako pažljivo uperene na 16 sudija-parničara Opštinskog suda u Pančevu kao što će biti ovih dana, kada počne spor protiv Rafinerije i Petrohemije po tužbi stanovnika ovog grada.

Tužba ispod >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koje stoje potpisi 1.193 Pančevca predata je pisarnici Opštinskog suda pre tačno godinu dana, a ono što se potom događalo jedinstveno je u našoj sudskoj praksi. Prvo je desetak sudija kojima je suđenje dodeljeno odbilo da prihvati predmet, jer su, kako je rečeno, među potpisnicima tužbe naišli na imena rođaka i prijatelja, pa sumnjaju da bi mogli objektivno da sude. Najzad, odlučeno je da se spisak tužilaca podeli na 16 delova, tako da će svaki sudija imati da sasluša sedamdesetak građana Pančeva koji se smatraju oštećenim a nisu u srodstvu sa sudijom. Tim pančevačkih advokata koji besplatno zastupa sugrađane usprotivio se ovakvoj odluci smatrajući da se tako povećavaju troškovi suđenja i otvara mogućnost odugovlačenja procesa, ali je Okružni sud, kao drugostepeni organ, odbio takvu primedbu.

Pančevci tuže Rafineriju i Petrohemiju za aerozagađenja koje su se dogodila između 4. i 31. oktobra 2005. godine, tražeći, na ime naknade, po 30.000 dinara. Unapred su se obavezali da će, ako spor dobiju, novac darovati nekom humanitarnom fondu. Tim njihovih pravnih zastupnika ovoga puta nije tužio industriju zbog zagađivanja životne sredine, niti trovanja Pančevaca, jer, pokazalo se da je to nedokazivo, već traže oštećenje za pretrpljeni strah usled prekomernog zagađenja vazduha. Vele, dokazivanje će možda biti komplikovanije, ali su izgledi da se spor dobije veći.

S druge strane, imajući u vidu istoriju sličnih procesa koji su vođeni ili još traju pred Opštinskim sudom u Pančevu, može se očekivati da advokati Rafinerije i Petrohemije učine sve da, traženjem raznih dokaza, veštačenja i ekspertiza, parnicu oduže koliko god bude moguće. Zastupnike tužbe, iako masovnost u ovom slučaju nije najbitnija, brine i koliko će se Pančevaca pojaviti pred sudom i kako će opisati nastanak straha zbog kojeg Rafineriju i Petrohemiju izvode pred lice pravde. Moglo bi se desiti da mnogi od onih koji su lane potpisali ovlašćenja advokatima da ih zastupaju sada odustanu od izlaska pred sudiju.

Za celokupni korpus mogućih krivičnih dela iz oblasti zaštite životne sredine ovaj proces je, kažu pravnici, veoma važan, jer od njegovog ishoda mnogo štošta zavisi. Ono što u našoj pravničkoj praksi nedostaje upravo je mogućnost pozivanja na neku presudu koja će biti reper. Posebnu zanimljivost predstavlja okolnost da u ovom predmetu sudi 16 sudija, što daje mogućnost da ni presude ne budu iste. Ukoliko sudije prihvate da je u vreme aerozagađenja u oktobru 2005. dominantno osećanje tužilaca doista bio strah, u fabrikama naftno-hemijskog kompleksa Pančeva biće mnogo razloga za zabrinutost. Za koji mesec najkasnije valja očekivati početak još jednog suđenja u istom sudu i sa istovetno sročenom tužbom. Nju je, opet zbog aerozagađenja, potpisalo 1.827 Pančevaca.

M. Šašić

[objavljeno: 12.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.