Izvor: B92, 30.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužbe protiv Republike Srbije

Novi Sad, Vranje -- Fond za humanitarno pravo podneo je tužbu protiv Republike Srbije kojom traži naknadu štete za Nenada Tasića iz Vranja, kao žrtvu policijske torture. Tasić je 18. avgusta ove godine priveden kao jedan od osumnjičenih za provalu u jednoj kući. On od države Srbije traži obeštećenje od 850.000 dinara zbog toga što su mu tokom ispitivanja 2 policajca iz vranjskog SUP nanela teške telesne povrede zbog kojih je pao u komu. Tasiću je, navodi FHP, nagnječen mozak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i puklo mu je plućno krilo, dok je protiv policajaca Srđana Kostića i Saše Stevanovića podneta krivična prijava Okružnom sudu u Vranju, ali optužnica još nije podignuta.

Nadoknadu štete od države traže i otporaši Stanko Lazendić i Miloš Gagić za kojima je raspisana poternica posle ubistva predsednika Izvršnog Veća Vojvodine Boška Peroševića. Iako je ubistvo Peroševića razjašnjeno, poternice za Lazendićem i Gagićem još su na snazi. Miloš Gagić za "Urbans" objašnjava na kakve prepreke nailazi kada hoće da izađe iz zemlje. "Zaustave autobus, pred svima se raspituju šta je to bilo, onda objašnjavaš. To se dešava oko ponoći. A ja onda pozovem u Novi Sad, svoje prijatelje, da pozovu bilo koga iz policije, da taj pozove carinu i kaže da ja nisam ni kriminalac, ni ubica", kaže on.

Dva otporaša traže od Republike Srbije nadoknadu od 1,4 miliona dinara. Njihov advokat Olivera Budakov napominje da je zamenik republičkog pravobranioca Milan Marković u odgovoru na tužbu istakao kako je policija postupala korektno. "Ako je u nekim postupcima pripadnika MUP bilo u omalovažavanja i vređanja stav je pravobranilaštva da tužiocima ne pripada naknada štete jer su kao pripadnici Otpora bili svesni činjenice da pruipadnici Otpora bivaju privođeni, pa su mogli da očekuju takvo postupanje pripadnika MUP, što po pravobraniocu znači da su oni na tako nešto pristali", kaže ona.

Lazendić i Gagić za maj najavljuju i krivične tužbe protiv odgovornih lica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.