Izvor: B92, 18.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužba zbog otkaza na RTS-u

Beograd -- Novinar Radio-televizije Srbije Bojan Bosiljčić, kojem je generalni direktor RTS-a uručio otkaz, najavio je tužbu protiv RTS-a.

Doskorašnji urednik Redakcije kulturnog programa RTS-a Bojan Bosiljčić, kome je generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić uručio otkaz, najavio je da će tužiti tu medijsku kuću. Prvi čovek državne televizije, Aleksandar Tijanić, kaže za B92 da nema ničeg spornog u tome što je Bosiljičić dobio otkaz, jer, kako je rekao, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "u RTS-u ne može da radi niko ko tu kuću pljuje".

"Devojčice kojima je glavni adut pupak istrčavaju u glavne termine, a kultura je oterana u duboke noćne sate"; ovo je bila izjava, bivšeg glavnog urednika Redakcije kulturnog programa RTS-a, Bojana Bosiljčića, data u TV novostima zbog koje je mu je generalni direktor RTS-a, Aleksandar Tijanić, 6. maja uručio otkaz.

U obrazloženju takve odluke, Tijanić, između ostalog kaže da je Bosiljčić, izneo netačne i lažne tvrdnje na račun svojih koleginica, kojima je naneo veliku štetu ugledu kuće. Bosliljčić kaže da njegova izjava nije neistinita i da dokaze za to može svaki gledalac da vidi kada pogleda emisije koje rade privatne produkcije a puštaju se na državnoj televiziji: "Jedan od takvih naslova je i 'Jednostavan život' serijal čijim je voditeljkama iz epizode u epizodu, dok su boravile po selima Srbije, bio vidljiv pupak. Dalje ko tu barata proizvoljnostima, onaj kome je otkazano ili onaj koji otkazuje".

Bivši urednik kulture na RTS-a kaže da bi Tijanić, ukoliko je toliko veran državnoj televiziji, morao sam sebi da uruči otkaz, jer je pre godinu dana za tu kuću izjavio da je, citiram, 'dinosaurs kome je potrebno da ja dam veštačko disanje usta na usta, a tom dinosaursu smrdi iz usta'. Tijanić kaže da je za ovih godinu dana koliko je na čelu RTS, naučio tog dinosaursa da pere zube i da to više nije isti dinosaurs.

Međutim, Tijanić je, u svom novinarskom opusu, bio poznat i po vređanjima koleginica, koje je nazivao raznim imenima: besne vlasnice vibratora, komentatorke s prasećim prstima, naložnice moćnika, kol-gerlama srpskog novinarstva.

"On je vređao koleginice iz svoje kuce. Da li to znaci da je mogao da vređa koleginice iz drugih kuća samo na iz RTS-a? Ne, to nisam rekao, ali zna se šta može a šta ne i tu je kraj", kaže Tijanić.

Otpušteni urednik kulture, Bojan Bosiljčić, kaže da je Tijanić, čim je došao na RTS prepolovio broj sati kulturnih emisija sa 760 na 320 sati, i da se ponaša kao da je RTS njegova dedovina a ne da je na čelo te kuće došao bez potrebnog znanja i konkursa. Bosiljčić navodi i da Tijanić zdušno brani ljude koje je doveo na državnu televiziju, dok ostali zaposleni u RTS-u za njega ne postoje:

"Procitaću vam deo iz njegovog dirljivog pisma upućenog meni u kojem, između ostalog, kaze: vi ste krenuli u sređivanje situacije u kući u kojoj je to neophodno i na to ste krenuli na kolosalan način u čemu imate moju bezrezervnu podršku. E pa ja sam isto tako kolosalno odlučio da mi ovaj više nije potreban i da ne dozvoljavam da pljuje u tanjir iz koga jede i tu je kraj", kaže Tijanić.

Inače, podršku otpuštenom kolegi dali su i predtsavnici Udruženja granskih sindikata Nezavisnost koji su rekli da Tijanić, ovakvim postupcima uvodi verbalni delikt na mala vrata u RTS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.