Tužba zbog Srebrenice pred srpskim sudom

Izvor: S media, 07.Jul.2011, 00:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužba zbog Srebrenice pred srpskim sudom

Udruženje žrtava genocida u Srebrnici razmatra podošenje tužbe protiv Srbije. Pokretanje postupka za se drži u tajnosti.

Udruženja žrtava genocida u Srebrenici razmatraju mogućnost podnošenja tužbe protiv države Srbije pred ovdašnjim sudovima, saznaje Danas.

Iste tužbe, prema izvoru našeg lista, mogle bi da budu podnete i protiv Crne Gore, koja je u vreme masakra u Srebrenici bila u sastavu SR Jugoslavije.

- Planovi u vezi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << s pokretanjem postupaka za odgovornost Srbije za genocid u Srebrenici su u tajnosti. Ne mogu vam za sada ništa reći o tim planovima, čiju realizaciju očekujem u skorijoj budućnosti - najavljuje za Danas Hatidža Mehmedović, predsednica udruženja Srebreničke majke.

BiH: Dan žalosti 11. jul

Holanđani iznenađeni presudom

Ekshuminacija kod Srebrenice

Ona ističe da je dobro poznato ko je sve odgovoran za srebrenički genocid i da to „znamo jako dobro i vi i mi“.

Presudu holandskog apelacionog suda da je država Holandija odgovorna za smrt trojice Bošnjaka, posle pada Srebrenice u julu 1995. godine, i naredbe holandskoj vladi da plati odštetu njihovim porodicama, Hatidža Mehmedović ocenjuje kao „ogromnu satisfakciju porodicama žrtava“.

- Nakon Srbije i Crne Gore, Holandija snosi ogromnu odgovornost za genocid u Srebrenici. Ne smemo da zaboravimo da su Srbija i Crna Gora za vreme genocida bile u čvrstom zagrljaju. Zajedno su te dve države išle u krvave pohode i počinile genocid nad srebreničkim muslimanima - naglašava sagovornica.

Vojin Dimitrijević, direktor Beogradskog centra za ljudska prava, ocenjuje za Danas da je „presuda holandskog Apelacionog suda veoma zanimljiva s pravnog stanovišta“.

On naglašava da se sada „svakako može očekivati da i druge žrtve iskoriste holandske sudove u sličnoj situaciji, ali se mora imati u vidu da je pred sudom svaki slučaj konkretan i da su ovde oštećeni bili povezani s holandskim bataljonom, koji je prema njima imao posebne obaveze koje možda nije imao prema svim oštećenim stanovnicima Srebrenice“. On ističe da će se postaviti i pitanje da li je jedna srazmerno mala vojna jedinica mogla da štiti hiljade ljudi.

(Danas)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.