Izvor: B92, 28.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužba za širenje HIV-a

Beograd -- U našoj zemlji po prvi put podneta je tužba za namerno širenje HIV-virusa.

Naime, supruga je podnela krivičnu prijavu protiv muža s kojim ima dvoje dece, a nosilac je virusa Side. Živeći s dvoje dece i mužem u petogodišnjoj bračnoj zajednici, supruga je tek ove godine saznala da je njen partner HIV-pozitivan. Obratila se za pomoć beogradskom Zavodu za zaštitu zdravlja, gde joj je u susret izašla doktorka Verica-Lela Ilić, epidemiolog u ovoj ustanovi. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kako doktorka Ilić kaže, nikada se do sada u Zavodu nije desilo da osoba koja je silovana ili kojoj je u braku prenet HIV-virus, odluči da dobrovoljno prijavi osobu koja je nosilac te zaraze. "U ovom slučaju se radi, naprosto, o ženi koja je dovoljno bistra, dovoljno energična da je sama procenila na koji način je bila ugrožena i ona i njena deca, od svog seksualnog partnera. Očigledno dovoljno jaka da preraste sve one situacije koje je najverovatnije čekaju", kaže dr Ilić.

Iako je našim krivičnim zakonom ova oblast precizno definisana, pravnu zaštitu do sada niko nije tražio. Ipak, 18. avgusta ove godine Prvo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu primilo je prvu krivičnu prijavu, a događaj naznačen u prijavi tretiran je kao postojanje osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo prenošenja naročito opasne bolesti.

"Naš krivični zakon, Krivični zakon Republike Srbije, poznaje jedno posebno krivično delo - prenošenje naročito opasne bolesti, iz člana 122. Krivičnog zakona. Predviđena je kazna u rasponu od šest meseci do pet godina zatvora za izvršenje ovog krivičnog dela", objašnjava Goran Ilić, javni tužilac Prvog opštinskog javnog tužilaštva.

Kako objašnjavaju iz javnog tužilaštva, pre pokretanja krivičnog postupka protiv osumnjičenog mora se prethodno utvrditi da je osoba koja je prenosila virus znala da je prenosilac, a da osoba kojoj je virus prenet ili izvršen pokušaj prenošenja to nije znala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.