Turisti žrtve spora u agenciji

Izvor: Politika, 02.Nov.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turisti žrtve spora u agenciji

Još nije poznato ko će da plati povratni let za 238 srpskih turista koji su u Hurgadu otputovali preko agencije „Junajted trevel”

Srpski turisti koji su pre dva dana privremeno izbačeni iz hotela u egipatskom letovalištu Hurgada juče su nakratko odahnuli. Posle reagovanja ambasade Srbije i delimične uplate duga od strane agencije „Junajted trevel”, turisti su vraćeni u svoje sobe. Ipak, mukama 238 turista još nije kraj jer iščekuju da li će poleteti avion kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je većima njih danas trebalo da se vrati u zemlju. Najverovatnije će se zajedno u Srbiju vratiti 170 putnika čiji se aranžman završava danas, ali i 66 turista čiji je „odmor iz snova” trebalo da traje još nedelju dana.

U ambasadi Srbije u Egiptu naglašavaju da turisti ne bi trebalo da brinu jer će se sigurno vratiti kućama, ali još nije poznato ko će platiti troškove puta, srpsko ili egipatsko resorno ministarstvo ili eventualno vlasnici agencije. Predstavnici agencije „Junajted trevel” su, prema informacijama Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, počeli da uplaćuju dug prema egipatskim hotelijerima. Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je juče da će država pronaći način da im pomogne, a daposlovanje agencije „Junajted trevel” proverava policija, jer ima elemenata krivičnog dela.

Turista Miroslav Krga, koji je 27. oktobra sa suprugom otputovao u ovo luksuzno egipatsko letovalište, izjavio je juče da nisu imali problema u pogledu smeštaja, ali da će verovatno svi morati da se vrate u Srbiju danas.

– U hotelu „Kontinental” u Hurgadi sve je u najboljem redu. U ambasadi su nam rekli da će nam obezbediti povratak u zemlju i da je najbolje da se svi zajedno vratimo, iako nama aranžman traje do 10. novembra – kaže naš sagovornik.

Agencija „Junajted trevel” navodno nije izmirila dugovanja prema egipatskom partneru „Brajt skaj”, čiji su predstavnici zahtevali da se prekine aranžman svim turistima koji su doputovali preko ove agencije. „Junajted trevel” je uplatio samo troškove avionskog prevoza u jednom pravcu. Iz tog razloga određeni hoteli odmah su zaključali sobe svojim gostima, dok su drugi, koji nisu želeli da naruše reputaciju, odbili da učine tako nešto.

Turističku agenciju „Junajted trevel” osnovali su početkom godine egipatski državljani Hasan Mamun i Atef Aglan, koji obavlja funkciju direktora. Prema informacijama iz MUP-a Srbije, Aglan je podneo krivičnu prijavu protiv Mamuna zbog sumnje da je sa zajedničkog računa neovlašćeno uzeo 300.000 evra.

Ipak, advokat Velimir Jakić, zastupnik Hasana Mamuna, tvrdi da su to apsolutno neistinite optužbe kojima je Aglan želeo da izbaci Mamuna iz posla.

– Poslovanje direktora Aglana u poslednjih nekoliko meseci bilo nam je krajnje sumnjivo io tome smo nekoliko puta obaveštavali nadležne organe. Podneli smo krivičnu prijavu protiv Aglana zbog sumnje na nezakonito poslovanje, početkom septembra. Takođe, prijavili smoslučaj i poreskoj inspekciji Ministarstva finansija, ali nikakvu povratnu informaciju nismo dobili. Moj klijent je još u julu obavestio srpsku ambasadu u Kairu o problemima koji srpski turisti mogu da imaju zbog lošeg poslovanja Atefa Aglana – tvrdi advokat Jakić dodajući da je njegov klijent, kada je video sa kim posluje, pokušao da ugasi firmu, ali za taj posao neophodan je pristanak oba osnivača.

Prema njegovim rečima, Hasan Mamun, koji je predsednik egipatske agencije MTI, neće dopustiti da srpski turisti koji su platili aranžmane imaju dodatnih problema i rešiće njihove probleme makar i na svoju štetu. Što se tiče agencije „Junajted trevel”, izvesno je da neće još dugo da postoji i, kako kaže Jakić, uskoro će na njena vrata sigurno biti stavljen katanac.

Jelena Popadić

----------------------------------------------------------------

Otkazana planirani aranžmani

Turistički inspektori juče su završili kontrolu poslovanja agencije „Junajted trevel”, a da li je bilo propusta u radu ove agencije biće poznato po završetku istrage, kažu u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja. Svi zaposleni u ovoj agenciji pre dva dana su dali otkaz, a otkazana su sva buduća putovanja koja je ova agencija imala u planu.

Dva aviona „Jata” idu po turiste

Dva aviona nacionalnog prevoznika „Jata” biće danas poslata u Egipat kako bi prevezli državljane Srbije, koji su zbog spora između srpske i egipatske turističke agencije izbačeni iz hotela u Hurgadi. Premijer Srbije Mirko Cvetković odobrio je da dva aviona JAT-a budu upućena u Egipat, potvrđeno u kabinetu premijera.

Tanjug

objavljeno: 03.11.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.