Tuku pacijenti, ali i medicinsko osoblje

Izvor: Blic, 06.Apr.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuku pacijenti, ali i medicinsko osoblje

Tri medicinske sestre KBC-a „Zvezdara" još se sećaju ružne slike kada im je na odeljenje urologije dok su dežurale uleteo pijani muž jedne pacijentkinje. Lomio je sve po odeljenju, gađao ih telefonom, bacao na njih sve što mu se nađe na putu. Tako su sestre završile kao pacijenti, sa zadobijenim povredama glave, kolena, podlivima...

- Povrede nisu bile teške prirode, ali su one više psihički istraumirane. Mi smo tražili da se pokrene krivična odgovornost, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je nasilnik završio s prekršajnom prijavom. On je suprugu doveo na kontrolni pregled, ali preko veze, kasno po podne. Lekar koji mu je obećao da će je pogledati bio je na konsultacijama. Tako da je nezadovoljni muž, sav bes iskalio na nedužnim sestrama - kaže dr Zoran Ivanković, direktor KBC-a „Zvezdara".

Sve učestaliji napadi na zdravstvene radnike, prema njegovim rečima, odraz su kulturološkog nivoa društva.

- Pre petnaest godina, kad nismo imali ništa u bolnicama, nije bilo tako učestalih napada kao danas, kada je zdravstvena služba sve naprednija. Tu nije posredi samo loša komunikacija, već nešto drugo - dodaje dr Ivanković.

Inače, samo tokom prošle godine zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravlja prijavljeno je šesnaest fizičkih napada na zdravstvene radnike. Prijavljen je i jedan slučaj gde je incident izazvao tehničar koji je maltretirao pacijenta. Ovoliko verbalnih i fizičkih sukoba ranije nije bilo u zdravstvenim ustanovama, složili su se svi direktori zdravstvenih ustanova s kojima smo razgovarali.

- Sve dok se napad na zdravstvene radnike ne bude tretirao kao atak na službeno lice, situacija se neće popraviti. Mi smo poseban problem imali sa narkomanima koji su se okupljali oko Instituta. Sada imamo svoje obezbeđenje koje blagovremeno reaguje kada je potrebno, ali i izuzetno dobru saradnju sa SUP-om Novi Beograd - kaže dr Dragutin Tričković, direktor Instituta za majku i dete.

U Opštoj bolnici u Zrenjaninu tokom prošle godine prijavljena su dva incidenta. Jedan je izazvao nezadovoljni pacijent koji je posle dužeg čekanja razbio staklo na šalteru u Urgentnom centru, a drugi tehničar koji je napao pacijentkinju. Protiv tehničara u toku je sudski postupak.

- Kako bi se izbegle ovako neprijatne situacije, zaposleni treba da se pridržavaju poslovnog kodeksa, koji postoji u svakoj ustanovi. Apelujemo i na pacijente da se naoružaju strpljenjem jer se često dešava da zakasne na zakazani pregled pa kada dođu hoće istog momenta da budu primljeni, što je najčešće nemoguće - kažu u Opštoj bolnici u Zrenjaninu.

Na meti nezadovoljnih pacijenata, njihove rodbine, prijatelja najčešće su lekari Hitne pomoći, ali i lekari u Urgentnom centru. Dr Dušan Jovanović, pomoćnik direktora Urgentnog centra, kaže da su verbalni i fizički napadi na osoblje ove ustanove svakodnevni, tako da su ugroženi osoblje, ali i imovina Urgentnog centra.

- Zbog toga je u poslednjih nekoliko godina pojačano obezbeđenje u našoj ustanovi, a tu su stalno i dežurni policajci iz stanice Savski venac. Probleme prave drogirani, pijani, ludi, ali i bezobrazni. O incidentima obaveštavamo policiju, a ne Ministarstvo zdravlja, jer se oni ipak bave organizacionim poslovima - objašnjava dr Jovanović.

U Ministarstvu zdravlja osuđuju svaki napad na lekare i zalažu se za bolju komunikaciju unutar zdravstvenog sistema, posebno na relaciji pacijent - zdravstveni radnik. Resorno ministarstvo već sledeće nedelje pokreće kampanju pod nazivom „Osmehom se zdravlje prenosi", čiji je cilj da se poboljša komunikacija na ovoj relaciji.

Ko štiti pacijente?

Jasmina Lehlajtnel, predsednica Udruženja građana za zaštitu prava pacijenata „Re - akcija", pita se ko će u celoj ovoj priči da zaštiti pacijente.

- Mi se protivimo da zdravstveni radnici dobiju status službenog lica. Po tom kriterijumu isti status trebalo bi da dobiju i poštari, šalterski radnici, vozači GSP-a. Svaki napad na zdravstvene radnike treba da se sankcioniše kao teže krivično delo. Ako se u zdravstvenim ustanovama primećuje nervoza među pacijentima, onda se treba baviti njenim uzrocima - kaže Lehlajtnel.

Napadi se retko prijavljuju

Ministarstvo zdravlja obavešteno je o 16 napada na zdravstvene radnike, ali je cifra mnogo veća, jer se brojni incidenti ne prijavljuju. Prema njihovom zvaničnom izveštaju, napadi su bili u Opštoj bolnici u Zrenjaninu, KBC-u „Bežanijska kosa", Zdravstvenom centaru Loznica, Kliničkom centru Kragujevac, Zdravstvenom centru Novi Pazar, dva u Filijali RZZO u Beogradu, Institutu za majku i dete, KBC-u „Zvezdara", KBC-u „Zemun", Domu zdravlja Voždovac, DZ Palilula, DZ Vračar, DZ Čukarica, DZ Zemun.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.