Tucić: Ojačati Sinod

Izvor: Politika, 13.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tucić: Ojačati Sinod

Sabor se bavi pitanjima koja ne moraju da budu u njegovoj nadležnosti, pa zato zasedanja predugo traju

Pred redovno zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve, koje počinje sutra, u javnosti je kao jedna od mogućih tema zasedanja izdvojeno pitanje sastava Sinoda, odnosno eventualnih izmena članova ovog crkvenog tela. Naime, dvojici članova „crkvene vlade”, episkopu mileševskom Filaretu i vladici bihaćko-petrovačkom Hrizostomu dvogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mandat istekao je prošle godine, dok mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i episkopu žičkom Hrizostomu ističe krajem ovog meseca. To je dalo povoda za nagađanja da li će se sastav Sinoda potpuno ili delimično izmeniti, ko bi mogli da budu njegovi novi članovi i da li će bilo kakve promene uopšte biti izvršene.

Pitanje eventualne izmena članova Sinoda je nametnuto i nije toliko bitno kako se čini, smatra Živica Tucić, verski analitičar.

– Sastav Sinoda nije toliko važan koliko mu je u medijima dato na značaju, jer se ovaj crkveni organ bavi tekućim pitanjima, a svaki episkop može da predlaže teme za dnevni red njihovih sednica. Važno je ko predsedava Sinodom, ali u našoj crkvi ovo telo nema tako velike nadležnosti, kao u drugim pravoslavnim crkvama, da bi se tome ko su njegovi članovi pridavao preveliki značaj u javnosti – smatra Tucić.

Naš sagovornik ističe da je pitanje sastava Sinoda bitno za pravoslavne crkve u Carigradu i Rusiji, čija „crkvena vlada” ima mnogo veće nadležnosti, pa tako, na primer, penzioniše i bira episkope, osniva manastire, a njihove odluke Sabor samo usvaja.

– Treba ojačati funkciju Sinoda SPC, jer se Sabor bavi i odlučuje o pitanjima koja ne moraju da budu u njegovoj nadležnosti, pa zato njihova zasedanja kod nas predugo traju – kaže Tucić.

Mnogo su važnija dugoročnija pitanja, poput izmene Ustava SPC ili prilagođavanja veličine eparhija, smatra naš sagovornik, ističući da bi ovaj sabor mogao samo da razmišlja šta bi trebalo promeniti i kako pripremiti teren za eventualne izmene, a da je za konkretne promene potrebno i do nekoliko godina. On ističe da SPC treba da ide u korak sa vremenom i prilagođava mu se, naravno, ne menjajući svoje dogme, odnosno samu veru.

– Treba razmišljati i o tome kako podići nivo verskog obrazovanja u narodu, kako suzbiti sujeverja i praznoverice. Naša crkva treba da se postavi i prema modernim pitanjima, kao što je eutanazija, bioetika, ekonomska kriza sa kojom se suočavamo. Ona treba da odgovori i na pitanje da li je u stanju da podrži orijentaciju države koja teži evropskim integracijama. Sve bi to mogle biti i teme za Sabor – kaže Tucić.

J. Beoković

[objavljeno: 13/05/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ko će biti članovi novog Svetog arhijerejskog sinoda?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2009, 10:37

BEOGRAD - Ko će biti članovi Svetog arhijerejskog sinoda - pitanje je koje će obeležiti predstojeći Sabor Srpske pravoslavne crkve, koji u četvrtak, 14. maja počinje sa radom u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, pišu "Večernje novosti"...Prema saznanjima "Novosti", vladika...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Episkop Irinej: Moguće izmene u sastavu Sinoda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2009

BEOGRAD - Episkop niški Irinej izjavio je danas Tanjugu, uoči početka zasedanja Svetog arhijerejskog sabora, da su moguće izmene u sastavu Sinoda, ali da sve zavisi od dogovora episkopa, članova najvišeg tela Srpske pravoslavne crkve..."Postoji mogućnost da se izmene svi članovi, što je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Glavna tema situacija na Kosovu i Metohiji

Izvor: Danas, 13.Maj.2009

U Patrijaršijskom dvoru u Beogradu danas bi trebalo da počne redovno majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve kome će, kako je juče najavila Informativna služba SPC, prethoditi sveta arhijerejska liturgija u Sabornoj crkvi.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.