Tuča lekara u operacionoj sali

Izvor: Politika, 21.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuča lekara u operacionoj sali

Dr Dragan Vukanić prišao kolegi dr Spasoju Raduloviću i zatim mu opalio šamar, posle čega je ovaj skinuo rukavice i krenuo u obračun

Malo je nedostajalo da se rutinska operacija slepog creva dvanaestogodišnje devojčice na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu završi tragično.
Ali, ne po nju, već po lekare ove zdravstvene ustanove – Spasoja Radulovića i Dragana Vukanića, koji su se usred hirurške intervencije – potukli.
Nesvakidašnjoj sceni u operacionoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sali a potom i ispred nje je, prema rečima svedoka, članova hirurške ekipe, prethodila prepirka između dva doktora. – Te noći sam bila dežurni anesteziolog – izjavila je, u svojstvu svedoka, pred Drugim opštinskim sudom dr Ninoslava Ilić. – Imali smo operaciju slepog creva koju je radio dr Radulović. U operacionu salu je u jednom trenutku ušao kolega Vukanić koji je te noći bio šef ekipe. Obratio se Raduloviću na ponižavajući način. Ne mogu tačno da se setim šta mu je rekao, ali znam da ga je profesionalno omalovažio. Radulović mu je odgovorio istom merom, pa je između njih dvojice došlo do prepirke. U jednom trenutku, Vukanić je prišao Raduloviću i povukao ga za uvo, a zatim mu opalio šamar. Posle ovoga je izašao iz sale.

Minut-dva kasnije, kako je u nastavku svedočenja ispričala dr Ilić, Radulović je skinuo rukavice i pošao da se "obračuna" sa kolegom.

– Ubrzo posle njih sam i ja izašla iz operacione sale – kazivala je dr Ilić. – Zatekla sam ih u hodniku kako stoje jedan naspram drugog, spremni za tuču. Tačnije, između njih je već bilo fizičkog kontakta jer sam ih videla "zagrljene". Počela sam da vrištim i stala između njih da ih razdvojim.

Fizički kontakt, kako ga je nazvala dr Ilić, zatim se pretvorio u pravu tuču, a završetak operacije na sebe je preuzeo specijalizant koji je do tog trenutka samo asistirao dr Raduloviću. Iz tuče ispred operacione sale broj četiri koja je, po svoj prilici bila žestoka, "deblji kraj" izvukao je dr Vukanić.

Iako izuzetno krupnije građe od svog "protivnika", on je iz sukoba izašao sa krvnim podlivima na glavi, rascepom donje usne, rasklimanim zubima i prelomom kažiprsta leve šake. Zbog nanošenja teških telesnih povreda, dr Vukanić je "presavio tabak" i Drugom opštinskom sudu u Beogradu podneo tužbu protiv kolege Spasoja Radulovića.

Braneći se od optužbi, dr Radulović je sudskom veću pokušao da objasni da je u trenutku intervencije on "potpuni šef operacione sale i ekipe u njoj".

– Vukanić je ušao u salu bez maske, rukavica, mantila i kape koji su, inače, obavezni. U ovakvim trenucima isključena je mogućnost da "muva proleti", a kamoli da bilo ko uđe u salu nepripremljen, odnosno bez sterilne opreme i ometa tok operacije ugrožavajući tako život pacijenta – rekao je dr Radulović.

On je objasnio i da je "ceo događaj, od ulaska dr Vukanića u salu, do momenta kada ih je dr Ilić razdvojila, trajao pet-šest minuta". Naglasio je i da se "nikada nije bavio borilačkim veštinama".

Ni Vukanić nije ostao dužan. On je pred sudom ispričao da je u salu ušao da Raduloviću kaže da ga posle operacije slepog creva, "čeka" i operacija lakta drugog pacijenta. Kako je rekao, Radulović je odbio "zadatak" objašnjavajući da to treba da uradi ortoped, a ne on. U tom trenutku počela je prepirka, a zatim i međusobno vređanje kolega.

– Svakako je neverovatno, ali istinito, da je dr Vukanić sebi dao za pravo da uđe u salu, usred operacije i udari hirurga. Dr Radulović je bio primoran da brani sebe i dete koje je bilo na operacionom stolu. Nije sporno da je on Vukaniću rasklatio nekoliko zuba, napravio rasekotine na ustima i nekoliko hematoma po licu. On je to uradio u nužnoj odbrani. Međutim, nije tačno da je tom prilikom moj klijent polomio ruku dr Vukaniću. Tvrdim da je ovaj lekar doneo lažnu medicinsku dokumentaciju o ovoj povredi, tim pre što mi je iz jednog predmeta u Specijalnom sudu poznat kao doktor koji izdaje lažna uverenja – rekao je Radulovićev branilac Veljko Delibašić.

Posle incidenta, dr Radulović je kažnjen zabranom obavljanja operacije narednih mesec dana, dok je Vukaniću, uz novčanu kaznu, izrečena i zabrana dežurstva u narednih godinu dana. Danas oba lekara obavljaju svoje radne dužnosti.

Miroslava Derikonjić

[objavljeno: 21.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.